2022.12.07., szerda - AmbrusZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Könyvben a százéves ZTE története

2020. december 09. szerda, 20:42
Szerző: Bedő István
Idén ünnepli megalakulásának századik szülinapját a ZTE sportegyesület. Zalaegerszeg legnépszerűbb klubjának százéves története könyvben is megjelent. A kötetet sajtótájékoztató keretében mutatták be. A kiadvány a Településfejlesztési Operatív Program 4,4 millió forintos támogatásával, ezer példányban jelent meg. Mivel a könyv pályázati pénzből került kiadásra, ingyenes.

A zalai klub egy nagy család

Az év elején tisztában voltunk vele, hogy 2020 szép dolgokat tartogat számunkra. Itt nemcsak a fejlesztésekre gondolok, hanem kulturális is sporteseményekre is. Szerettünk volna számos olyan évfordulót méltó módon megünnepelni, amely Zalaegerszeg város polgárai számára fontos, hangsúlyozta Balaicz Zoltán polgármester.  Ezek sorába tartozik a ZTE 100 éves megalakulása is. Az ünneplésre programokkal, rendezvényekkel készültünk. Terveinket a járványügyi helyzet felülírta.  Szerencsére mindenről nem kellett lemondanunk, így többek között megjelenhetett a ZTE százéves történetét bemutató kiadvány. A Covid-fertőzés miatt a kiadványok kiadása került előtérbe. A ZTE mellett több más témájú kötet is megjelent. A ma bemutatott könyv már a harmadik a sorban, amely valamilyen szinten a százéves ZTE történetével foglalkozik. Köszönetet mondott a két szerkesztőnek, Ekler Elemérnek és Seres Péternek a színvonalas kiadványért. Karácsonyi ajándéknak is remeknek tartja a polgármester a könyvet.

Vigh László, Zalaegerszeg országgyűlési képviselője hangsúlyozta, a ZTE egy nagy család, amelyhez tartozni dicsőség. A kiadvány egy jól szerkesztett, igényes munka. Amikor a Parlamentben Zalaegerszeg kerül szóba, képviselőtársainál elsőként a ZTE ugrik be. A klub neve márka lett. Mindenki tudja a ZTE-ről, hogy labdarúgásban  Koplárovics Béla góljával legyőzte a Manchester Unitedet. A kiadvány méltóképpen mutatja be a klub sikereit, és az itt sportolókat. 

Dr. Sifter Rózsa Zala megyei kormánymegbízott kiemlete, a klubnál szerepelt sportolók elmondták, hogy büszkék, hogy ilyen patinás egyesületben sportolhattak, sportolnak. A ZTE családhoz tartozni nagyszerű volt számukra. Emlékszik, hogy egykor nagy tömeg látogatta a ZTE mérkőzéseit. 
Seres Péter szerkesztő-fotós emlékezéssel nyitott: megköszönte a nemrég elhunyt Lukácsffy Dénes - lapunk ügyvezetőjének - munkáját, aki nemcsak újságíróként, hanem az asztalitenisz-szakosztály oszlopos tagjaként is szereplője a könyvnek. Beavatta a szerkesztés titkaiba is a jelenlévőket. A kiadvány 212 oldalán 520 fotó található, ebből 140 fekete-fehér, a többi színes. A kötet 1920–1940-ig történetileg mutatja be a ZTE-t. Az 1957-es újjáalakulás után történik a 18 szakosztály bemutatása. A ZTE égisze alatt manapság 8 szakosztály működik. Az időközben kilépők történetével addig foglalkoznak, ameddig a ZTE-hez tartozott a szakosztály. A fotókat a Zalai Hírlap, a Zalatáj, valamint a Göcseji Múzeum bocsátotta rendelkezésükre. Érdekességként megemlítette, hogy a Manchester United elleni mérkőzésen a zalai fotósok nem bíztak a ZTE sikerében. Nem volt zalai fotós az angolok kapujánál. Így a klub egyik legnagyobb sikerét megörökítő fotót az MTI archívumából kölcsönözték ki.

Ekler Elemér szerkesztő személyes élményeit mondta el a könyv kapcsán. Először 1959-ben járt a ZTE mérkőzésén. Azóta követi nagy figyelemmel a klub történetét. Az újságírói pálya mindig közel állt hozzá, már gyerekkorában indigóval szerkesztett újságot. A könyvből hiányzik a statisztika, amit nem is terveztek, számukra a ZTE-nél sportolók, dolgozók voltak a fontosak, A klubnál sportoló embereket kívánták bemutatni az olvasónak.  Megemlítette, hogy a százéves ZTE nagy érték a város történetében.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK