2024.06.21., péntek - Alajos, LeilaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A „Dubajozó” Tanösvény

2022. október 24. hétfő, 11:37
Szerző és fotó: Nemes Norbert
Zalaapáti környezetében a Zalaerdő Zrt. gondozásában csodálatosan szép tölgyes, cseres és bükkös erők találhatóak, ahol a település önkormányzata, összefogva az anyagi támogatást biztosító Agrárminisztériummal és a Zalaerdővel, a közelmúltban egy szépen gondozott bakancsos tanösvényt alakított ki.

Zalaapáti legújabb ékessége

A sok lenyűgöző természeti szépség felkeresését segítendő: tematikus információs táblákat szereltünk fel, pihenő és piknikező helyeket hoztunk létre, asztal-pad garnitúrákat helyeztünk ki, felfestettük a túraútvonal jeleket. Végeztünk tereprendezést, ágfelnyesést, bozótirtást, kaszálást, és különféle kiadványokat is megjelentettünk – mesélte Vincze Tibor polgármester, aki a további részletekbe is bepillantást engedett.

– A környezettudatosabb gondolkodás elterjesztése és a környezetünk védelme érdekében kiemelten fontosnak láttuk a túra és tematikus útvonalak kialakítását. A falu egyik legmagasabb pontján áll egy sok évtizedet megélt harminc méteres fa, rálátással a Zala völgyére.  Az erdeinkben még fellelhető kis patakocskák alkotta „zubogót” is könnyen megközelíthetővé tettük. A túrakör kiinduló pontja a régi településközpontban van, a templommal szemben. A mintegy hat kilométer hosszú körtúra négy kialakított helyszínén, a terület növény- és állatvilágáról, a fákról, cserjékről valamint a helytörténeti vonatkozású adatokról információs táblákat helyeztünk ki.

Dr. Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért felelős államtitkára 3,8 millió forint támogatást biztosított a munkálatok elvégzésére. A Zalaerdő részéről Pintér Csaba, a Zalaegerszegi Erdészet igazgatója és Soós Krisztián, az erdészet kerületvezető erdésze, a mi erdőnk felelős gondnoka adott támogatást, de a táblák kihelyezésénél a helyi önkormányzat fizikai állományában lévő munkásai és a hivatal dolgozói is segítettek. Az elkészült túraútvonal kialakításában rengeteg önkéntes munka is benne van. A helybeli Menyhárt László egyetemi tanár szakmai támogatását is élveztük. Ő, nemcsak a családjával túrázik erre, de ezt az egészséghozó természetjárást népszerűsíti a fiatalabbak körében.

Erdőnk fő fafaja a cseretölgy, ami a címerünkben is fellelhető. E fából nemcsak bútorokat, kereszteket, szakrális és különféle díszítő elemeket készítettek, hanem a hamujából szappant is gyártottak. Észak-nyugati irányban csörgedez a Zalaapáti-patak. Ennek van egy „kis zuhatag”, egy „mini vízesés” része. Itt a kicsiny völgyecskében különleges mikroklímát élvezhet az ide látogató. E helyet, tavalyelőttől fogva újra fölfedezték maguknak a covid járvány ideje alatt a helyben és környéken élők. A „Dubaji csobogó” szerencsére egyre népszerűbb. A Zalaerdő partner vállalkozóinak köszönhetően e terület és az erdészeti utak környezete is megtisztult. A pályázat pihenésre alkalmas bútorzat beszerzését is lehetővé tette, körülbelül egymillió forintos összegben.

A kiindulóponttól egy kilométerre körülbelül hat éve egy szakszerűen elvégzett fakitermelés történt. A legszebb, legmutatósabb, legegészségesebb faegyedet meghagyták, ez lett a Hagyás-fa, ami a környékről mindenhonnan látszik. Ez a magas egyed tőlünk kapta szimbolikusan, a Látó-fa elnevezést. Ő ugyanis már régóta lát bennünket. A Látófa-pihenőhelyen az erdőben feltalálható növényekről kapunk információt. A padok, asztalok, táblák rögzítése az erdő tiszteletben tartásával, földcsavarok használatával történt. Betont és hulladéktároló edényt sem vittünk be. Utóbbit azért sem, mert számítunk arra, hogy a túrázók képesek lesznek maguknál tartani a hozott italos flaskákat, csoki papírt, szendvicses zacskót.

Az oktatás-nevelés terén Zalaapáti mikrotérségi központ a Zala-völgyében. Az ovisaink és a diákjaink szervezett foglalkozások keretében is kilátogathatnak a szépen rendezett erdei helyszínekre. Az erdészeti szakemberek tájékoztató órák megtartását is elvállalták. Az érdeklődő felnőtteknek is tervezünk előadásokat és nordic walking kluboknak, természetjáró civil csoportoknak is kiajánlást szeretnénk tenni. Beljebb a rengetegben egy vadetető környezetében az itt élő állatokról nyújtanak tájékoztatást a táblák. A patak mellett a török időben volt egy régi településrész: Förkend. A múlt század közepéig itt még egy major is funkcionált, a patakon átvezető kocsi híd maradványait megtaláltuk és egy újabb pályázati körben szeretnénk ezt is helyreállítani.

A Zalaapáti-patakunk Bókaházáról induló ága a múltban a Hamu-házi ág elnevezést kapta, amely mellett a tisztító szappan készült. Visszafelé látjuk a Gétye irányából jövő ágat, ami a Duba-patak elnevezést kapta az ott élő birtokos családról. A legenda szerint e víznek gyógyhatása volt és a gyomorbeteg kanizsai pasa többször is ide, a Dubai Hét Forráshoz küldte vízért a szolgáját. A nyomvonalak fejlesztésébe, a vizek védetté nyilvánításának folytatásába a környék településeit is be szeretnénk vonni. Szomorú látni, hogy a pataknak sokszor nincs táplálása. A források megmentésébe és a nyomvonalak rendbe tételének ügyében partnerként szeretnénk bevonni a történet folytatásába a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szakembereit. Több száz éve, a nyílt vízű tavacska mellett még egy faszerkezetű vízimalom is létezett itt. Élt itt egy Duba vezetéknevű főúri család, akiktől eredeztetve most természet-közeli „dubajozást” élhetnek át a túrázás szerelmesei Zalaapáti térségében.

 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK