2023.02.08., szerda - ArankaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A Göcsej márkanév lehet a hívó szó

2017. március 31. péntek, 14:09
Szerző: Antal Lívia Fotó: pP, AL
Döntően pozitív kép él az itt élők emberekben a városról, ahogy a messziről érkezők is az elismerés hangján tolmácsolják első benyomásukat. A minap Zalaegerszegre látogatott a Dél-afrikai Köztársaság magyarországi nagykövete, aki szintén dicsérte a város gyönyörű természeti környezetét és a városba vezető út szépségét.

Johann Marx gondolatait az őt fogadó Tolvaj Márta alpolgármester osztotta meg a BGE gazdálkodási kara által szervezett Senior Akadémia hallgatóságával, melyen Zalaegerszeg önkormányzatának új turisztikai koncepciójáról tartott előadást csütörtökön.

Az elkövetkező évek turisztikai fejlesztéseit meghatározó stratégiában valóban kiemelt szerep jut a Göcsej-dombvidék adta természeti és kulturális környezetnek, így az öko-, a vidéki- és az aktív turizmus elemeire épülő turisztikai brand kialakításának, melynek végső célja az, hogy ismert turisztikai célállomássá váljon a zalai megyeszékhely.

Az alpolgármester beszélt arról is, hogy a koncepció kialakítását imázskutatás előzte meg. Ennek összegzéseként azt állapították meg a szakemberek, hogy az ide látogatókat a város természeti környezete, hagyományai, minőségi szolgáltatásai és sportolási lehetőségei vonzzák leginkább. A 2016. január elsejével életbe lépett új turisztikai koncepció megvalósításában fontos szereppel bír az is, hogy az R76-os gyorsforgalmi út megépítésével összeköttetés létesül az M7-es autópályával. Ezáltal jelentősen javul a város megközelíthetősége, ami nemcsak a gazdaságnak, de az idegenforgalomnak is lendület ad, emelte ki.

Zalaegerszeg turisztikai koncepciójáról a Senior Akadémián

Az aktív turizmus fejlesztését szolgálja az Alsóerdőre tervezett kaland- és szabadidőpark, amely a tv-tornyot is bekapcsolja majd az extrém sportokat kínáló attrakciókba. A fejlesztésnek jelenleg már a kiviteli tervei készülnek, megvalósítását két, két és féléven belül remélik.

A 350 millió forintos költségvetésű Zöld Zala projektben a Zala folyó egykori holtágának revitalizációjára kerülhet sor egy rekreációs célú vízparti sétány létesítésével. Itt többek között kerékpározható öko sétányt alakítanak ki, ahogy a Gébárti-tónál is. A keleti ágon lévő hidat felújítják, a nyugati ágon pedig új hidat építenek, mely által körbejárhatóvá válik a tó, melynek 400 millió forintos fejlesztése során egyebek mellett csónakház, csónakkikötő is létesül. A Gébárti-tó partján más forrásból építik fel a Makovecz-kápolnát. A zöld környezet megújítása a városon belül is hangsúlyt kap, ami a Vizsla-park 230 millió forintos rekonstrukciójával válik valóra. 

Az új turisztikai koncepcióban a kulturális és fesztiválturizmus is helyet kap. Ezzel kapcsolatban Tolvaj Márta a Mindszenty-zarándokközpont létesítését említette meg, melynek projektje többek között a szomszédos Göcseji Múzeum külső felújítását is magában foglalja. Fennállásának ötvenedik évfordulójára megújul a Göcseji Falumúzeum is. Egyebek mellett új fogadóépület épül a jelenlegi parkoló helyére, melyben három tanműhelyt alakítanak ki népi kismesterségek oktatása céljából.

A beruházás révén egy igazi göcseji falu létesül, melynek különlegessége abban is rejlik, hogy annak mindennapjait az ott életvitelszerűen tevékenykedő két család fogja bemutatni. A göcseji hagyományok ápolását szolgálja majd a piacon létesülő Helyi Termelők és Kézművesek Épülete, valamint az előtte lévő területen kialakítandó szabadtéri piac és turisztikai központ, ahol a Mindszenty-zarándokközpontba, vagy éppen az Egerszeg fesztiválra érkező vendégek helyben termelt élelmiszereket és kézműves termékeket vásárolhatnak.

Tolvaj Márta végül azt hangsúlyozta, hinni kell Zalaegerszeg és a Göcsej adottságaiban, melynek kiajánlásában fontos szereppel bírhat a Göcsej márkanév. A sikeres turisztikai termékfejlesztést követően néhány éven belül jelentősen növekedhet az idelátogató vendégek, illetve az itt eltöltött vendégéjszakák száma a gyönyörű természeti környezetben fekvő, ökoturisztikai és vizes attrakciókban, valamint színvonalas rendezvényekben bővelkedő városban.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK