2024.05.20., hétfő - Bernát, FelíciaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A madarak védelme a rovarokkal kezdődik

2020. július 11. szombat, 12:37
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
Az emberek egy része nagyon eltávolodott a természettől. Egyre kevésbé látja pontosan kimért rendszernek az élővilágot, ahol minden lénynek szerepe van az egészben. A skála másik vége a természetvédők, állatmentők. A közelítés módja a kommunikáció, információk átadása. Mert akár jóhiszeműen is árthat valaki a bioszférának. Akár túlzásba vitt fűnyírással, így „szépítve” meg a környezetét. Szép-e a zöld sivatag? Az is kutat rejt. Úgy hívják: nektárt termelő vadvirág.

Egyre terjedő mozgalom a vadvirágos részek visszatelepítése, mentése, békén hagyása. Erre külföldön és már Budapesten is van példa. A biokertészek is hagynak vad részeket a kert szélén, csücskén, mely édenkert a lepkéknek, méheknek, egyéb rovaroknak. Elfogadott ma már a néhány éve még meghökkentés kiváltó rovarszállodák terjedése. Mindezek egyben a madarak védelmét is szolgálja. Akit ez nem érdekel, gondoljon arra, hogy a fecskék napi 1000 szúnyogot képesek elfogyasztani. 

 A rovarok védelme a virágokkal kezdőik

Illyés Zoltán madármentőként is közismert

- Szó szerint ezerrel eszik a szúnyogokat – mondja dr. Illyés Zoltán biológus, az idei fecskefelmérés részletezése közben. A hírek szerint ugyanis csökken a fecskék száma, ennek jártak utána Gál Szabolcs madarász kezdeményezésére. Jelenleg 47 településről kaptak visszajelzést, az adatok feldolgozása még tart. – Szeretnénk az újrainduló állattartó helyekre visszatelepíteni a fecskéket. Az új csarnokokban sokszor csak műfészek marad meg, Ilyent szeretnék telepíteni elsőként Botfában. – mondja a biológus, aki egyre inkább madármentőként is közismert a megyében.

- Hivatalos mentő hely csak egy van Zalában, az orosztonyi. Egyébként Kőszegen vagy Sukorón van legközelebb vadmadarakhoz értő állatorvos. Néha igazán kalandos dolog ide eljuttattani a sérült madarakat. Ezért, ha lehet helyben is segítünk, bár a kapacitásunk már véges. A felújított botfai kastélynál lesz majd madármentő hely, a kialakításhoz, fenntartáshoz azonban alapanyagokra, személyzetre, önkéntesekre volna szükség, mert fiókákat nevelni elég nagy elfoglaltsággal jár. 

Mentett bagoly

- A fecskefelmérés eddigi fázisa bíztató. Van-e más érdekesség az idén?

- Feltűnően sok a sérült harkály. Ennek a pontos okát nem ismerjük. Egyre több madár húzódik a városba, mert az erdők fiatalok, nem találnak odvas fákat. A házak hungarocell szigetelése pedig becsapja őket, mert hasonló visszhangot ad, mint az odvas fa. Így sok energiát bevetve kopogtatják, végül élelmet nem találva. Szintén behúzódnak a városba a baglyok. Már a Deák-téren, Dísz-téren is találtunk fészkeket. Sajnos a fiókák számára az itteni platánfák nem jó gyakorló terepek. Így sérültek, el is pusztultak. Jelenleg nálunk is van egy mentett bagoly. Az ápolás és etetés után feladat még a visszavadítás. Minél kisebb egy madár annál ösztönösebb, minél nagyobb testű, annál inkább tanításra szorul. A kastély fűszerkertjét is bővíteni szeretnénk, mert nem tudunk madarakat védeni rovarok nélkül. Egy kicsit divatba kéne hozni az „ökorestséget”, azaz jobban hagyni a világot olyan színesnek, mint amilyen. Rengeteg mindent lehetne tenni a környezetért, a fűnyírás helyett. Persze ezt el kellene mondani, tudatosítani. Azt is, hogy a vadvirágos rész érték. Nemcsak szép, hanem nektárt termel. Ami a rovarok élelme. Sajnos külföldön, akár 80 százalékos a rovarok pusztulása, és Magyarországon is 50-60 százalék körüli. Ezt minden autós tudhatja, hiszen a szélvédőkre alig csapódik már rovar. 

- Mi a helyzet a sáskajárással?

- A természetben vannak ciklusok, amikor egy-egy élőlény nagyobb számban van jelen. Az idén jellemzően sok a béka, a szarvasbogár és cserebogaras év is van. És sáskajárós. Amikor valamely élőlény hirtelen nagy számban jelenik meg, az azt jelenti, hogy baj van az egész rendszerrel. A magas egyed szám után, lehet nagyon alacsony is. A kilengés, mindenképpen rossz jel, mert a kilengés egyre nagyobb lehet, és a visszabillenés esélye egyre kisebb. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK