2024.06.24., hétfő - IvánZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Békaterelő rekord gyorsasággal

2019. március 02. szombat, 17:48
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
Rekord gyorsasággal épült fel az idei békaterelő az Aranyoslapi forrásnál, köszönhetően a Besenyő és Öreghegy Polgárőr Egyesület közreműködésének.

Március második napján felépült a békaterelő az Aranyoslap mellett lévő útnál. Immár 10. éve védik így a kétéltűek, többségében barnavarangyok életét, illetve sikeres szaporodását. A programot koordináló botfai Mindszenty Ifjúsági Ház vezetője, egyben szakmai felügyelő dr. Illyés Zoltán elmondta, a polgárőröknek köszönhetően az úttest mindkét oldalán egyszerre felépíthették a terelőt, amire eddig még nem volt példa.

A műveletben még közreműködnek a Domberdő Természetvédelmi Egyesület képviselői is. A biológus még elmondta, az idén még nem indultak meg a békák, de az időjárástól függően ez akár rohamosan is megtörténhet. A vonulást motiválja a tartósan 10 fok fölötti hőmérséklet, illetve a csapadék. Tavaly nagy mennyiségű békát (3000 példány) számláltak a mentőakció során. A szaporodási ciklust (3-4 év) figyelembe véve, ez a szám az idén várhatóan kisebb lesz. Viszont az bizonyos, hogy míg a terelők építése előtt több száz béka lelte halálát az úttesten, mára minimális lett a tetemek száma.

Dancs István, a polgárőr egyesület elnöke elmondta, 40 tag és néhány önkéntes középiskolás diáklány segédkezett a terelő építésben. Az egyesület céljai között szerepel nemcsak a járőrözéssel a közbiztonság segítése, hanem a környezetvédelem is. Ennek kapcsán több akciót is szerveznek, s örömmel csatlakoztak a békamentő programhoz is.

Bár március elején vonuló békával még nem találkoztak a szakértők, az Aranyoslapi tóból előkerült egy ékszerteknős, vélhetően szélnek eresztett egykori hobbi állat, mely a mocsári teknősök életkörülményeit nehezíti, ezért őt elszállították innét.

Magyarországon az előforduló békák mindegyike védett.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK