2023.01.30., hétfő - Martina, GerdaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Beruházások és sikeres akciók

2022. június 03. péntek, 15:59
Szerző és fotó: Antal Lívia
Zalaegerszeg környezeti állapota megfelelő és az elmúlt időszakban rendkívüli esemény és környezetszennyezés nem történt, hangzott el a város környezetvédelmi programjáról szóló sajtótájékoztatón, amit Gecse Péter alpolgármester tartott, és amelyen részt vett Tánczos Zsolt, a polgármesteri hivatal környezetvédelmi szakreferense.

A város környezetvédelmi programjában

Tánczos Zsolt és Gecse Péter

Gecse Péter elmondta, hogy a 2017-ben elfogadott környezetvédelmi program 2022 végéig érvényes, ezért már megkezdték a következő előkészítését. Kiemelte, a környezeti infrastruktúra védelme és megfelelő használta érdekében nagyon fontos a gyerekek környezettudatosságra való nevelése, ugyanígy a lakossági felvilágosító kampányok és a közösségi akciók szervezése. Ilyen a 2019-ben meghirdetett fásítási program: már több mint 9 ezer facsemetét ültettek el a lakosság, civilek és vállalatok közreműködésével. Településrészi köztisztasági akciók is sikeresnek bizonyultak, melynek az volt a célja, hogy a több éve felhalmozott illegális hulladéklerakókat felszámolják.

A búslakpusztai hulladéklerakóban három beruházás valósult meg. Mivel a depó betelt, új lerakót építenek, amely már a műszaki átadás fázisában van. A kommunális hulladék feldolgozására szolgáló üzem már korábban elkészült, a szelektív válogatócsarnokban pedig automata válogatórendszert építettek be. A szelektív gyűjtés esetében a házhoz menő, zsákos jól működik, viszont a hulladékgyűjtő szigeteknél gond van. Ezért azok rendeltetésszerű használatára kérte a lakosságot.

Dísz tér tavasszal

Az alpolgármester a környezetvédelmi program többi elemét ismertetve elmondta, 2019-től mostanáig 18,8 kilométer új kerékpárút épült. A környezetkímélőbb közösségi közlekedés érdekében az év végén vagy jövő év elején 11 elektromos busz áll üzembe. Az új intézmények energiaracionalizálása tekintetében megemlítette, hogy az Alsóerdei Sport- és Élményparkban valamint a Mindszentyneumban napelemeket helyeztek el. Az új uszodában termálvizet használnak. Hőszivattyút állítottak be, napelemeket szereltek fel és zöldtetőt építettek.

A felszíni és a felszín alatti vizek vizsgálatai során nem volt határérték-túllépés. A levegőtisztaság védelmével kapcsolatban elmondta, hogy az avar és kerti hulladék égetésére április 15-e és október 15-e között nincs lehetőség. Amikor lehet, akkor szerdai és szombati napokon. A város alternatív megoldásokat biztosít az ingyenes lombgyűjtő és biológiai hulladékgyűjtő akciókkal, és a hulladékudvar is rendelkezésre áll e célból.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK