2023.06.04., vasárnap - BulcsúZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Csendes szépség a keleti végeken

2021. április 26. hétfő, 08:14
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
50 évvel ezelőtt vették tervbe a létrehozását, 20 éve helyi védettségű a Csácsbozsoki Arborétum, a Zalaegerszegi Erdészet fenntartásában. Ennek kapcsán kérdeztük Pintér Csaba erdészetigazgatót.

Látogatás a Csácsbozsoki Arborétumban

- Az arborétum ritka és egzotikus növényekkel, fákkal, cserjékkel benőtt kert, olvasom az okos neten. A csácsi pontosan milyen botanikus kert?

- A fák dominálnak ebben az arborétumban. Eredetileg is erdőség volt a helyén, kiváló minőségű lucfenyő állományok, melynek nagy részét a II. világháború végéig kitermelték. Majd részben lucfenyővel, részben őshonos lombos fafajokkal ültették újra, emellett csemetekertet is létesítettek a mai központi tisztáson. Az arborétumi jelleg az 1950-es évektől formálódott, 1971-ben fejlesztési terv készült és ez alapján alakították ki a 42 hektáros turista látványosságot.

- Helyiek látogatják inkább vagy távolabbról is jönnek:

- Az egész ország területéről. A csúcsidő az azáleás völgy virágba borulásakor van, akkor benéznek hozzánk is a távolabbról érkezettek. A terület mellett folyó erdészeti munkák miatt elsősorban biztonsági okokból csak hétvégenként és ünnepnapokon vagyunk nyitva. Ugyanakkor előzetes bejelentkezéssel fogadunk csoportokat hétközben, amelyek számára kísérőt biztosítunk. A tavaszi időszakban főleg óvodások és alsó tagozatos gyerekek érdeklődnek. Az öregbükk tanösvényen sok érdekességet találhatnak.

- 2001-ben a zalaegerszegi önkormányzat helyi jelentőségű természeti értéknek nyilvánította az arborétumot. Azóta milyen változások történtek erre felé?

- A látogatottság nőtt, a beruházások főleg az utóbbi 10 évre tehetők. Főleg a növények pótlását, állományuk bővítését, színesítését kell ezalatt érteni. A fák ültetése és a gyűjtemény létrehozása az 1970-es évektől folyik. Kiemelkedik ebből a 16 féle jegenyefenyőt tartalmazó gyűjtemény. Ez a terület sajnos a Zalára jellemző bükk számára határtermőhelynek számít, kevésbé érzi jól magát. Az éghajlat változás, az egyre hosszabb, aszályosabb nyarak tovább szűkítik életterét  – tette hozzá Pintér Csaba. – A fejlesztések az arborétumban lévő két tavat is érintették. Ezek forrása apadóban van, ezért a vízpótlást kellett segíteni árokrendezéssel. Szintén az utóbbi évek hozadéka a parkoló rendezése, ahogy a 76-os számú főút bővítése miatt a bejárat is áthelyezésre került. Bővültek az ösvények, az előbb említett tansövény is kialakításra került, pihenőhelyek, asztal-pad garnitúrák, hidak létesültek. A kiszolgáló épület 1987-ben került az arborétumba a Bánokszentgyörgyi Erdészettől. Az épület bővítésére is sor került, így előadások, konferenciák tartására is alkalmassá vált. De nyári táboroknak, sport rendezvényeknek is otthont ad a kert.

- Tervek?

- Az önkormányzattal közös tervünk, hogy a majdani kerékpárút hozzánk is elérjen. Ezzel biztosan tovább nő a látogatottságunk. Nálunk Zala megye szinte összes fája és cserjéje megtalálható, számos védett növénnyel együtt. Ezek óvása is a cél. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK