2024.07.20., szombat - IllésZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Garantált az ivóvíz minősége

2022. október 07. péntek, 18:58
Szerző és fotó: Antal Lívia
Befejeződött a zalaegerszegi keleti vízbázis rekonstrukciója, amely során az ország második legnagyobb kapacitású ultraszűrő rendszerét építették be. Az ivóvíz kiváló minősége azért is garantált, mert a hat új kút vizét több tízezer éves vízadó rétegből nyerik.

Legmodernebb technológia a keleti vízbázison

Kovács Tamás, Borsos Krisztina, Arnhoffer András, Balaicz Zoltán, Vigh László és Bali Zoltán

Balaicz Zoltán polgármester a sajtóbejáráson elmondta, hogy a város klímastratégiájának részeként több projektet valósítottak meg az elmúlt években az egészséges ivóvíz biztosítása valamint a korszerű szennyvízelvezetés megoldása érdekében. Ezek egyike volt a nyugati vízbázis felújítása, ami 25 települést érintett. Ezt követte a keleti ivóvízbázis, melynek rekonstrukciójára 87 százalékos európai támogatással, több mint 3,3 milliárd forintot fordítottak. Zalaegerszegen kívül Alibánfát, Bocföldét, Sárhidát, Zalaszentivánt és Zalaszentlőrincet érintette a projekt, amely során megszüntették a régi, elavult kutakat, új kutakat fúrtak, Zalaszentivánon új víztornyot létesítettek, valamint új vízkezelési rendszerrel látták el a keleti vízművet.

Az ellátási láncok bizonytalansága miatt nem kerülhet veszélybe az ivóvízellátás, emelte ki Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos. Kitért arra, hogy az energia- és az élelmiszerárak drasztikus növekedése miatt nehéz időszak következik. Fontos, hogy ebben a helyzetben mindenki takarékoskodjon. Zalaegerszeg önkormányzata is több intézkedést hozott, hogy a város továbbra is üzemeltethető legyen.

A régi egy-három lépcsős tisztítási technológiát lecserélve új, korszerű víztisztító művet hoztak létre a legmodernebb vízkezelési technológiával és szűrőállomással, mondta Arnhoffer András, a Zalavíz Zrt. elnök-vezérigazgatója. Mint fogalmazott, a beállításon még dolgoznak, de ez nem befolyásolja a minőséget. A lakosság a keleti vízbázisról eddig is egészséges ivóvizet kapott, az új technológiának köszönhetően pedig még egészségesebbet. Ezt garantálja továbbá a 28 ezer illetve 32 ezer éves vízadó rétegbe fúrt hat új kút, melyek vizébe biztos, hogy nem került ember általi szennyezés.

Bali Zoltán alpolgármester a biztonságos ivóvíz-ellátás érdekében zajló egyéb beruházásokat ismertette. A Magasbükk városrészben hamarosan átadják az új vízműrendszert. A Kovács Károly Városépítő Program keretében új ivóvíz-gerincvezetéket építenek az Ady utcában, a Pózva utcában bekötéseket cserélnek, a folytatásban az Ebergényi utcában korszerűsítik az ivóvízhálózatot. Jövőre egy másik programból a Páterdomb ivóvízellátásának fejlesztése valósulhat meg.

A környezetvédelmi beruházások jelentőségét emelte ki Kovács Tamás, a Szabadics Zrt. elnöke. Köszönetét fejezte ki, hogy a keleti vízbázis kivitelezésének is részesei lehettek, amelynek a folyamatos üzemeltetés közben tettek eleget. A szintén nagykanizsai székhelyű Hydrofilt Kft. fejlesztette ki az ultraszűrő rendszert, amit már a nyugati vízbázisba is beépítettek. Borsos Krisztina ügyvezető igazgató elmondta, hogy a keleti vízbázis ultraszűrő rendszere Miskolc után a második legnagyobb kapacitású az országban. Képes a kolloidális méretű mikro műanyagok eltávolítására is, de itt nincs szükség rá, mert a víz nagyon régi forrásból származik.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK