2024.05.19., vasárnap - Ivó, MilánZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Hatékonyabb fellépés a szaporítótelepek ellen

2020. december 11. péntek, 19:39
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Az állatvédelem legfőbb kérdéseit vitatták meg egy kerekasztal-beszélgetésen a megyében működő szakemberek, valamint a civil- illetve az állami és önkormányzati szervezetek képviselői. A tanácskozást követően sajtótájékoztatón számoltak be a részletekről.

  Állatvédelmi kerekasztal-beszélgetés

A zalaegerszegi városházán rendezett kerekasztal-beszélgetést követően Ovádi Péter, a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos (aki október 1-től látja el a feladatkört) elmondta: az állatvédelemről kiemelten kell beszélni és a hangsúly a párbeszéden van. Ezért is hívták össze egy találkozóra az önkormányzat és a témában érintett civil szervezetek képviselőit, valamint a megye szakembereit. A zalaegerszegi tanácskozáson is megerősítést nyertek azok a problémás kérdések, melyekre az állam szeretne a jövőben hatékony megoldást találni.

Balaicz Zoltán, Ovádi Péter és Vigh László a sajtótájékoztatón

A politikus szerint az egyik legfontosabb feladat, hogy országos szintre emeljék az ivartalanítási programot. Ehhez több állami forrást is szánnak a jövőben. Ugyanilyen hangsúlyos kérdés, hogy minél kisebb életkorban a felelős állattartásra neveljék a gyerekeket, de adott esetben a felnőttek figyelmét is felhívják erre. A kormány a jövőben hatékonyabban szeretne fellépni a szaporítótelepek ellen is, mert a tapasztalatok azt mutatják, hogy ezekről a helyekről kerül ki a legtöbb kóbor állat. De az ebrendészeti telepek felülvizsgálata sem maradhat el.

Elhangzott: az államnak fontos feladata, hogy pályázatok révén segítse az állatvédelemmel foglalkozó civil szervezeteket. 

Csökkentenék kóbor állatok számát. Fellépnek a szaporítótelepekkel és az állatkínzással szemben (Illusztráció)

A sajtótájékoztatón részt vett Vigh László országgyűlési képviselő is, aki elmondta: a kerekasztal-beszélgetésen az is szóba került, hogy mit tudnak tenni a szakértők annak érdekében, hogy kevesebb állatkínzás történjen a megyében. De az is megfogalmazódott, hogy olyan állatmenhelyekre van szükség megyeszerte, ami megfelel a 21. század kívánalmainak.

Balaicz Zoltán polgármester mindehhez hozzátette: a város régóta szoros kapcsolatot ápol az állatvédelmi szervezetekkel és az önkormányzat anyagilag is támogatja a civileket. A program kiemelt szereplői a Bogáncs Állatmenhely, a Bársonytalp Egyesület valamint az Állatvédelmi Járőrszolgálat zalai szervezetei.

A miniszteri biztos tervei között szerepel, hogy az ország többi pontján megrendezett hasonló fórumok tapasztalatait összegyűjtve a kormány elé terjesszen egy olyan javasaltcsomagot, ami hosszú távra meghatározza a legfontosabb állatvédelmi feladatokat.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK