2024.06.14., péntek - VazulZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Kamara a növényvédelemért: eredményesen és aktívan

2023. december 23. szombat, 18:51
Szerző: Sámel József
Eredményes és aktív esztendőt zár idén a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Zala Vármegyei Szervezete. Amint Dr. Varga Zsolt elnök hangsúlyozta, a szakmai tevékenység mellett a közösségépítésre is kiemelt figyelmet fordítottak.

Elindult a drónos permetezés

- Ahogy az elmúlt években, úgy idén is sok programot szerveztünk, projektet valósítottunk meg – fogalmazott. – Januárban a szakmai napjainkkal indítottuk az esztendőt, ezek mindig tradicionális összejövetelek. A találkozók mindig megmozgatják a tagjainkat, így történt ez az idén is, az érdeklődés nem maradt el. A két napon alkalmanként mintegy hetven résztvevőt regisztráltunk, ami a 190 fős tagságunkat tekintve jó arány. A témákat a növényvédelem, a tápanyag és a lombtrágya gyártó cégek 2023-ra szóló ajánlásai alapján állítottuk össze. Azon tagjaink számára, akik intenzíven, napi rendszerességgel foglalkoznak növényvédelemmel, nem is volt kérdés, hogy részt vegyenek-e a szakmai napokon. Januárban készítettük elő az éves közgyűlésünket, melyen döntöttünk arról is, hogy nyáron megszervezzük a hagyományos Növényorvosi Sportnapot.

A felvétel a szakmai napon készült

Ez így is történt, augusztusban Keszthelyen, a Georgikon Campus sporttelepén negyedik alkalommal került sor az összejövetelre, ezúttal országos „kiterjesztéssel”. Az érdeklődésre mi sem jellemzőbb, mint hogy tizennégy vármegye képviseltette magát, összesen mintegy százötven fővel.

- Kispályás focira tíz vármegye csapata nevezett, de az érdeklődők darts-ban és pingpongban is kipróbálhatták ügyességüket. Emellett főztek is a résztvevők, aminek szintén közösségépítő szerepe volt. Ennek a rendezvénynek a legfőbb célja az, hogy a közélet előtt bemutassuk növényorvosi munkát, propagáljuk a szakmát, s elmondjuk, hogy miért fontos a növényvédelem, miért kell erre a területre fokozottan figyelni. Az őszi időszakban tartották az Országos Növényorvosi Napokat Budapesten, azon a zalai delegációnk is részt vett. A program keretében szervezetünk alelnöke, Gaál Orsolya „Kiváló Növényorvos” kitüntetésben részesült. Már zajlik a 2024-es programok szervezése. Örömmel tapasztaltuk, hogy idén is sok, frissen végzett fiatal kolléga csatlakozott hozzánk, ez jól szolgálja a szakmát.

Dr. Varga Zsolt érdeklődésünkre elmondta: a szakmai kérdésekkel, tennivalókkal kapcsolatos teendők ez évben is folyamatosak voltak.

- Kiemelném a drónos permetezést, ami előtérbe került a témák között. A technológia bevezetése a növényvédelembe fontos előrelépés, idén „megszületett” az első készítmény, ami engedélyt kapott. A drónos technológia tehát elindult, és biztos vagyok benne, hogy folyamatosan épülni fog. A másik fontos szakmai munka az Európai Unió által folyamatos hatóanyag szabályozások, kivonások köré épült. A szakmánkat ezek a változások folyamatosan érintik. Komoly kihívásokat állít elénk, hiszen a növényvédelmi problémák nem csökkennek, sőt, újabbak jönnek, melyekre megoldásokat kell találni. Tehát munkánk van jócskán, erre készülünk a jövő évvel kapcsolatosan is – tette hozzá Dr. Varga Zsolt elnök.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK