2024.02.21., szerda - EleonóraZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Kié a legszebb konyhakert?

2017. augusztus 29. kedd, 19:34
Szerző és fotó: Antal Lívia
A pózvai pszichiátriai osztály gyógyító célú foglalkoztatója is benevezett a legszebb konyhakert versenyre Zalaegerszegen, mégpedig egy különleges fűszerkerttel.

Második szemlén a zsűri – eredményhirdetés szeptemberben

Farönk, kéreg, toboz, tégla alkotja a fűszerkertet körülölelő Kneipp-jellegű sétányt, mely plusz látványosságot nyújt a sokféle növény mellett. A gondozottak tavasszal tárkonyt, kakukkfüvet, borsikafüvet, levendulát, zsályát, bazsalikomot, oregánót, metélő petrezselymet ültettek el többek között, melyek már magjukat érlelik. A legszebb konyhakert zsűrije a sajtót e különleges fűszerkert megtekintésére invitálta. Megtudtuk, hogy a szanatórium lakói zöldségeket és dísznövényeket is termesztenek szintén vegyszermentesen, és a szárítmányokból kisebb ajándéktárgyát készítenek. Ezek eladásra kerülnek, ahogy a zöldségek és virágok egy része, persze jut a kórház konyhájára is, valamint a zöldfelületek szépítésére. A fűszerkertet mellé ősszel egy rózsakertet alakítanak ki.

Kálmán István, a zsűri elnöke és bíráló társa Csalló Erika aznap mind a 18 nevezőhöz ellátogatott. A zsűrielnök elmondta, mindenhol láttak valamilyen érdekességet, mint a teknősbékahátú uborka, vagy az örmény uborka, illetve találkoztak olyan kerttel is, melynek gazdája egyetlen szál gyomot sem engedett meg. Az értékelés szempontjai között a kert funkcionalitása, a növénytársulások kihasználása, a biogazdálkodásra való törekvés szerepel egyebek mellett. Szeptember második felében derül ki, kik feleltek meg legjobban az elvárásoknak.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK