2024.05.25., szombat - OrbánZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Már a jelenben a jövőre gondolva

2023. május 12. péntek, 14:50
Szerző és fotó: Antal Lívia
Negyedik alkalommal rendezik meg Zalaegerszegen a GreenTech zöld energia és fenntarthatóság szakkiállítást és konferenciát május 25-26-án, a ZalaZONE Járműipari Tesztpályán. A kétnapos szakmai fórum fő témája az energia lesz, mely köré szövődnek az előadások a körforgásos gazdaságon, az energia-előállítás alternatív módjain át a zöld közlekedésig, hangzott el az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón.

GreenTech konferencián az energiáról és a fenntarthatóságról

Középen Balaicz Zoltán és Bali Zoltán, a szervezők részéről balra Kovács Károly, jobbra Kis-Kádi Tamás

Zalaegerszeg a magyarországi megyei jogú városok között élharcosa kíván lenni a klímaváltozás elleni küzdelemnek, ezért minden olyan fejlesztést fontosnak tart a város vezetése, amelyek a természet- és környezetvédelmet, a biztonságos ivóvízellátást és szennyvízkezelést, a környezettudatos hulladék-feldolgozást, a középületek energiatakarékos működését, valamint az elektromos tömegközlekedést szolgálják, hangsúlyozta Balaicz Zoltán polgármester. Mint mondta, a jelenben próbálnak figyelni a jövőre, a következő generációra, ennek, illetve az említett célok teljesülése érdekében dolgoztak ki egy 18 pontból álló klímastratégiát. Az ezt segítő fejlesztések, beruházások megvalósítása mellett fontos az ismeretek átadása. Ebben lényeges szerep jut a GreenTech konferenciának, amelyen cégek, egyetemek, kutatóközpontok neves szakemberei hozzák közelebb a hallgatósághoz a klímasemlegesség és a fenntarthatóság irányába ható legfontosabb és legaktuálisabb törekvéseket és eredményeket.

Az energiaválság miatt komolyan kell venni az új fejlesztési irányokat, amelyek lehetőséget kínálnak arra, hogy a családok, valamint a városok és az önkormányzatok ellenállóbbak legyenek az energiaszükséglet biztosítása terén jelentkező kihívásokkal szemben, emelte ki Bali Zoltán alpolgármester. Képessé kell válniuk a megújuló energiák, és más technológiák alkalmazásával a zöld átállásra, amelyről a GreenTech konferencián a nagyon színvonalas előadások és pódiumbeszélgetések hangzanak el, a kiállítók révén pedig a jövő zöld technológiái ismerhetők meg. Az eseményen maga az önkormányzat is bemutatkozik: milyen intézkedéseket hoztak az energiaválság enyhítésére, és milyen alternatív megoldásokkal készülnek annak jövőbeni kezelésére, jelezte az alpolgármester.

Kovács Károly főszervező elmondta, a 2020-as első megrendezését követőn folyamatosan bővült a rendezvény, amely mostanra a régió legnagyobb szakmai eseménnyé vált. Az idei konferencia fő témája az energia, így az előadásokban a körforgásos gazdaság, a járműipar, az elektromobilitás, a dróntechnológia, a környezetvédelem, a hidrogéntechnológia, a zöld közlekedés, a városi mobilitás és a logisztika aktualitásait járják körül a szakemberek. A programon mintegy hetven kiállító vesz részt, hat kerekasztal-beszélgetés, tíz szakmai előadás és húsz iparági bemutató hallgatható, tekinthető meg. Lesz tesztvezetés elektromos és hibrid járművekkel, az érdeklődők a járműipari tesztpályát is megnézhetik felvezetéssel. A pályaorientáció keretében közel 800 diákra számítanak, akiket feladatokkal és értékes ajándékokkal várnak a standokon.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK