2023.03.31., péntek - ÁrpádZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Megújul Zalaegerszeg zöld szíve

2018. július 12. csütörtök, 16:11
Szerző és fotó: Antal Lívia
Új gyermek- és felnőtt játszóterekkel, vendéglátó pavilonnal, rekortán pályával, új utcabútorokkal valamint kutyafuttatóval gazdagodik a Vizslapark, melynek növényzetét megújítják. Az átalakítás a Nagyvizslában, a Platán sor felőli területen már megkezdődött a sétányok kialakításával.

Zalaegerszeg zöld szívének felújítását a TOP-program teszi lehetővé, mely a leglátványosabb eredményt ígéri a többi tervezett zöldfejlesztés között. Hogy ez így legyen, a város 11 millió forintot költött az előkészítésre, 40 millió forintot az ivóvezetékek rekonstrukciójára. Az önkormányzat tehát 51 millió forint saját erőt tett a TOP-programban rendelkezésre álló 232 millió forintos forráshoz, melyet követően elindulhattak a Vizslapark felújításai munkálatai. Ezt Balaicz Zoltán polgármester mondta a sajtótájékoztatón, hozzátéve azt, hogy a beruházás által olyan jól funkcionáló központi zöldfelület alakul ki, amely méltán felveszi a verseny más városok parkjaival szemben. Az Arany János utcai közmű-rekonstrukcióval, az épülő társasházakkal együtt milliárdos nagyságrendű beruházások helyszíne ez a városrész, ami mindennek köszönhetően teljes mértékben megújul, emelte ki.

Nem sok megyei jogú város büszkélkedhet egy nyolchektáros zöldfelülettel a város kellős közepén, folytatta a gondolatmenetet Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos. Hangsúlyozta, hogy a tervezés során kiemelt szempontként határozták meg a zöldfelület nagyságának megtartását, így csak annyit vettek el, ami a kiépítendő funkciókhoz szükséges. Mint mondta, azt szeretnék, hogy a családok pihenőhelye legyen a park, átlátható növényzettel, mely a biztonságot is garantálja.

Ehhez a meglévő növényzetet felújítják, a 800 fából mindössze 29-et vágnak ki, de ültetnek 179 fát, hétezernél is több cserjét, valamint kilencezer évelőt. A Vizslapark felújítása mindazonáltal egy társadalmasított projekt. Az elmúlt másfél évben lakossági fórumot is tartottak a park leendő funkcióit illetően, mely mentén három irányt határoztak meg, mondta Bali Zoltán önkormányzati képviselő. Fontos elvárás volt, hogy elsősorban a családoknak, illetve a kisgyerekeseknek nyújtson szórakozási és kikapcsolódási lehetőséget. Ennek érdekében alakítják át a kisvizslai játszóteret a kertvárosi Bóbita játszótér eszközparkjának megfelelő minőségben. A nagyvizslai játszóteret pedig öko játszótérré építik át, ahol természetes anyagokból lesznek az egyes játszóelemek.

Vigh Lázsló, Debrei Zsuzsanna, a Vizslapark tündére, Bali Zoltán és Balaicz Zoltán

A második elvárás a közlekedhetőség és a biztonság volt. Az előbbit szolgálja a Nagyvizsla teljes hosszában, a Platán sortól a Kisfaludy utcáig megépítendő térkövezett sétány, amelyre csatlakozó gyalogutak kavicsos felületet kapnak. Valamennyi sétány a már kitaposott útvonalakat követi. A park rendjét a Városgazdálkodási Kft. által foglalkoztatott két parkőr felügyeli, ami a biztonságot erősíti.

A parkban a rekonstrukciót követően kizárólag az elkerített kutyafuttatóban lehet majd kutyákat sétáltatni. Itt számos agility eszköz várja majd a négylábúakat. Ezt a trafóház mellé létesítik, így a harmadik elvárás is teljesül.

Bali Zoltán mint mondta, egy negyedik funkció is helyet kap a Nagyvizslában. A felújítandó labdapálya és a létesítendő felnőtt játszótér köré egy 400 méteres rekortán futópályát építenek, amit szintén nagyon várnak már az itt élők.

A beruházás első ütemével november közepére szeretnének végezni. Az új játszóterek kialakítását ősszel kezdik meg, hogy a nyári szünetben még élvezhessék a meglévőket a gyerekek. 2019 tavaszán, amikor már kinyílnak az új virágok és látványos formát ölt a park az újonnan telepített növényekkel, parkavató piknikkel szeretnék felavatni a megújított Vizslaparkot.

A sajtótájékoztató végén megjelent a Vizslapark tündére Debrei Zsuzsanna színművész személyében. A civil lakosság nevében egy-egy névre szóló megbízólevelet nyújtott át Balaicz Zoltánnak, Vigh Lászlónak és a Bali Zoltánnak, hogy a felújítás után is viseljék szívükön a Vizslapark sorsát, ami hiánypótló beruházásként valósult meg valamennyi generáció számára.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK