2024.06.20., csütörtök - RafaelZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Nem jó tendencia a gyakori fűnyírás

2021. március 22. hétfő, 09:02
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
Az Égigérő fű című filmben gyakran elhangzó és már szlogenné vált „szép zöld gyep” kinek mitől és főleg mekkorában szép, és a vadvirágos növényzet kinek mennyire hiányzik, ebben biztosan van köztünk különbség. Megosztó lesz tehát dr. Illyés Zoltán biológus szakmai és emberi véleménye, aki, ha nem is az eget, de mindenképpen gazdagabb élővilágú földi életet ígér a kicsit vadabban hagyott fűben. Az élet fenntarthatósága, a biológiai sokszínűség miatt követendők jó tanácsai.

Az alkalmazkodó kaszálás lenne a cél

A kérdést bonyolítja, hogy városban élünk-e, ahol csak közterületek vesznek körül, vagy családi házban, azon belül is van-e művelt kiskert, gyümölcsös? Az előbbi esetben, ha még a zöldterületekért felelős szervek nyitottak is natúrabb megjelenésre, azaz ne legyen állandóan milliméter nagyságú a fű, a lakossági bejelentések nyomást gyakorolhatnak az irányvonalra. A saját kertben pedig szintén különbség van az organikusabb hozzáállásúak illetve kevésbé bio módon gazdálkodók között. Innen indul tehát a „szép zöld gyep” kérdése. 

- Negatív tendencia napjainkban a túl gyakori fűnyírás. Ennek következtében sok növényfaj eltűnt. Ezek közül is kiemelkednek a virágos vadnövények, melyek sokszor nemhogy a terméshozásig, de még a virágzási szakaszig sem tudnak eljutni. Ez azért nagy probléma, mert ez magával vonja rengeteg rovar pusztulását is, amelyek nektárral táplálkoznának, illetve a nektár fogyasztó rovarokkal táplálkozó rovarokat is erősen érinti a dolog. Ezek nem léte, pedig a madarak számár jelent koplalást. Csodálkoznak az emberek, hogy szegényedik a madárvilág, viszont az ezzel szorosan összefüggő százezres nagyságrendű rovarpusztulásról nincs fogalmuk – mondja a szakember. – Sajnos a jószándékkal, meg esztétikából, kedvtelésből ültetett dísznövények nem pótolják ezt a hiányt. Gyakran nemesített növényekről beszélünk, melyek nem termelnek nektárt. Csak úgy néznek, ki úgy tesznek, mintha lenne nektárjuk, de nincs. Ezzel nemcsak becsapják a rovarokat, de a felesleges kereséssel, azok sok energiát veszítenek. Tehát a virágágyás csalóka a természet szempontjából. Illetve a kertekben gyakori vegyszeres beavatkozások szintén tovább pusztítják a rovarállományt. 

- Mit tanácsol?

- Már az is nagyon sokat számítana, ha az első kaszálással várnánk, legalább májusig, hogy egy generáció vadnövény tudjon virágozni, nektárt és magot termelni. Van az úgynevezett alkalmazkodó kaszálás, amikor a virágzó növényes részeket nem vágják le, kikerülik, olyan mozaikos fűnyírás, ami mindig a legvirágosabb részt hagyja meg. Illetve, a kaszálással várjuk meg, amíg újabb vadvirág faj kezd virágozni, hogy mindig legyen valamilyen elérhető nektár a rovaroknak. Külföldön már egyre inkább terjed és talán majd hazánkban is, hogy a kert egy részét, elkerítik, és vadon hagyják. Ez a legjobb módszer a méhek, rovarok, lepkék támogatására.

- Mi a véleménye az erre a célra készült magkeverékekről?

- Utána kell nézni, hogy pontosan milyen magok alkotják ezt a keveréket, mert előfordulhat, hogy invazív (nem őshonos, a honos növények kárára szaporodó) növények is belekerülnek, ami hosszú távon nem jó. A vadon hagyott rész a leveszélytelenebb és legegyszerűbb módszer. Aki pedig nagyüzemben szeretne ilyen sávot létrehozni, kérje szakértők tanácsát. Általában a pillangós virágúak jók, sőt ezek még nitrogén megkötő tulajdonságukkal javítják a talajt is. Szintén jó a méhek által kedvelt facélia.

- Ami még látványnak sem utolsó. Mi a helyzet a városokban?

- Budapesten van már példa a Dunaparton vadon hagyott területekre. Vidámabb stílusban megírt tájékoztató táblák hívják fel erre a figyelmet. Zalaegerszegen is tervben van már ilyen részek kialakítása, a városgazdálkodás partner lenne ebben, de a társadalmi hozzáállás elég eltérő. Ezért a fokozatos bevezetés lehetne a megoldás. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK