2024.03.04., hétfő - KázmérZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Online magazin a hulladékcsökkentés jegyében

2021. december 01. szerda, 18:15
Szerző: Pánczél Petra
Az "Európai hulladékcsökkentési hét" kampány évente más-más szempontok mentén hívja fel a figyelmet a hulladékmegelőzés fontosságára. Idén a "körkörös közösségek" kerültek fókuszba; vagyis, hogy a kis helyi közösségek miképp tudnak részt venni a körforgásos gazdaságban. A programsorozat során a megelőzés, az újrahasználat és az újrafeldolgozás került leginkább szóba.

 A könyvtár is csatlakozott a zöld kampányhoz

A Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár idén is több rendezvénnyel csatlakozott a kampányhoz. Ennek része volt egy online kiadvány elkészítése, melyben többek között a környezetvédelem szempontjából fontos helyi kezdeményezésekre, illetve a témába vágó könyvekre hívják fel a figyelmet.

Tóth Renáta igazgatóhelyettes érdeklődésünkre elmondta: szerették volna a tavaly elindított „zöld” kezdeményezéseiket (Öko barkács tippek, környezettudatos gyermekfoglalkozások) tovább folytatni. Az európai kampányhoz csatlakozva, a tagkönyvtárakkal közösen, változatos és színes programsorozatot állítottak össze az elmúlt hetekben. Az óvodásoktól a felnőtt lakosságon át, minden korosztályt próbáltak megszólítani. Iskolás csoportoknak, családoknak is tartottak különböző foglalkozásokat, előadásokat. Felhívva a figyelmet a szelektív hulladékgyűjtésre, a környezetvédelemre és a különféle tárgyak, anyagok (potenciális hulladékok) szakszerű gyűjtésére, újrahasznosítására. 

Mindezek mellett ZEGIECO címmel egy online kiadvány is készült, ami hasznos segítséget adhat a "zölden" gondolkodóknak, vagy azoknak akik épp erre az útra kívánnak lépni. Így merült fel Herbai Anikó olvasószolgálati csoportvezető, és Deák Klaudia informatikus könyvtáros kollégáinkban a kiadvány ötlete. Az online magazin a könyvtár weboldaláról és Facebook oldaláról is elérhető. Mindenkinek ajánljuk, aki érdeklődik a "zöld" témák iránt, szeretne környezettudatosabb háztartást vezetni, vagy érez némi kreativitást ahhoz, hogy tárgyakat mentsen meg a kidobástól - fogalmazott.

A magazinban egy rövid bevezető után a tudatos vásárlásról, a csomagolásmentes zalaegerszegi üzletekről, a helyi termékek és termelők fontosságáról, a szelektív hulladékgyűjtésről (mit hová dobjunk?) is találhatnak hasznos információkat az olvasók. De a tematikus Facebook-csoportokról is szó esik, ahol a tagok például az otthoni zöldség- és gyümölcstermesztéssel kapcsolatos tapasztalataikat oszthatják meg egymással.

A magazin talán egyik legfőbb üzenete az, hogy mindig tegyük fel magunknak a kérdést, mielőtt kidobásra ítélünk valamit: tudok neki új funkciót, újabb életet, értelmet adni? Mert ha igen, akkor tartsuk meg az adott tárgyat! Ezzel is csökkentve a hulladék mennyiségét.

Az online magazinban ezenkívül környezetvédelmi témákkal kapcsolatos könyveket is ajánlanak a könyvtárosok, de azt is megtudhatjuk, hogy hol lehet használt könyveket beszerezni, vagy hol tudjuk leadni a már elolvasott, netán megunt köteteket. (Vagy akár más használati tárgyakat.) A kiadványban azzal kapcsolatban is találhatunk aktuális tippeket, hogy miképp lehetünk környezettudatosak karácsonykor. Nem szükséges mindig mindent papírba csomagolni, léteznek ennél kreatívabb megoldások is. Ha pedig ajándék: a magazin már említett könyvajánlója akár ehhez is adhat pár ötletet.
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK