2024.04.22., hétfő - Csilla, NoémiZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Párbeszéd a környezetünk védelméről

2021. november 25. csütörtök, 12:53
Szerző és fotó: Antal Lívia
A klímavédelmi célokról, az elektromos közlekedés elterjesztéséről valamint az újrahasznosítás fontosságáról esett szó a Magyarország zöld úton jár – párbeszéd a környezetünk védelméről program zalaegerszegi állomásán, három helyszínen, a Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központjában, a járműipari tesztpályán és a búslakpusztai hulladéklerakó üzemben.

Cél a 2050-es klímasemlegesség

Gecse Péter. Steiner Attila, Vigh László és dr. Németh István

Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára az egyetemen tartott előadásában kiemelte, hogy kormány által szeptemberben törvénybe foglalt 2050-es klímasemlegességi cél elérésében fontos szerep jut a fiataloknak is. Hallgatói kérdésre válaszolva elmondta, hogy az elektromos közlekedést nem tartják kizárólagos megoldásnak. Úgy vélekedett, hogy kisebb járművek és távolságok esetén az elektromos lesz a nyerő, a hidrogén meghajtás pedig a nehezebb járművek és nagyobb távolságnál jöhet szóba. A belsőégésű motoroknál a kevesebb káros anyagot kibocsátó szintetikus üzemanyagok jelenthetik majd a jövőt. Az államtitkár a klímacélok elérése érdekében fontosnak nevezte, hogy lakossági szinten is növekedjen a megújulóenergia-termelés. A kormány ezért december 6-ával 200 milliárd forintos keretösszeggel napelem-telepítő pályázatot indít a lakosság körében. A száz százalékos támogatottságú pályázattal az átlag alatti jövedelemszinttel rendelkezők élhetnek. Pályázhatnak csak napelem-telepítésre, illetve egy komplex csomagra, ami a napelem-telepítés mellett egy akkumulátort valamint fűtéskorszerűsítést is tartalmaz. Az elsővel mintegy 3 millió, míg második lehetőséggel több mint 10 millió forintos támogatáshoz juthatnak a családi házakban illetve a legfeljebb hat lakásos társasházakban élők.

Dr. Németh István, a Zalaegerszegi Egyetemi Központ vezetője azt hangsúlyozta, hogy intézményük Magyarország egyik legzöldebb kampusza. A kollégiumban esővízzel öblítik a wc-ket, saját kúttal rendelkeznek, a villamos energiát pedig a tároló helyiségek tetején lévő napelemekből biztosítják.

A HUMDA Zöld Busz Demonstrációs Mintaprojekt „e-ULTIMATE” program járműipari tesztpálya fogadóépületében tartott rendezvényén az államtitkár elmondta, hogy Magyarországon jelenleg 2900 busz közlekedik, amelyből 2800 a 25 ezer főnél nagyobb lakosú városokban. A klímavédelem és a fenntarthatóság jegyében a kormány akcióprogramot hirdetett, amelyben hazai és uniós támogatásokból 1100 elektromos buszt tervez forgalomba állítani, lecserélve az elöregedett járműveket.

Steiner Attila a búslakpusztai hulladéklerakóban tartott sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a kormány a kommunális és szelektív hulladékok gyűjtésében és hasznosításában egységes kezelési rendszert kíván bevezetni. A lakosság érzékenyítése érdekében ismét meghirdették az országos TeSzedd programot, illetve idén is csatlakoztak a november utolsó hetében zajló európai hulladékgyűjtési héthez.

Vigh László országgyűlési képviselő, a járműipari tesztpálya miniszteri biztosa a klímavédelem kapcsán a közösségi közlekedés igénybevételének fontosságát emelte ki. Mint mondta, Zalaegerszegen az elmúlt években jelentősen megnövekedett a járműforgalom, ami az agglomerációval együtt 50 ezer autót jelent napi szinten. Ez óriási terhet ró a városra az utak és parkolók felújítása, fejlesztése tekintetében. A város közlekedését egyúttal zöldebbé és biztonságosabbá kívánják tenni; ezért építenek kerékpárutakat, illetve létesítenek okos zebrákat.

Gecse Péter, Zalaegerszeg alpolgármestere érdeklődésünkre elmondta, hogy a város önkormányzata kiemelt témaként kezeli a klíma- és környezetvédelmet. Ezért tartja fontosnak a kormányzat által támogatott programokat, mint a Tisztítsuk meg az országot! projektet, amelyhez magánszemélyek, civil szervezetek, gazdasági társaságok és településrészi önkormányzatok is csatlakoztak. A város klímavédelmi stratégiája részeként nagyszabású fásítási akciót indítottak, amelyben az eredeti számokat jóval meghaladva már 9 ezer fát ültettek el. Ez azt bizonyítja, hogy a városlakóknak és az itt működő cégeknek fontos az a környezet, amelyben élnek, tevékenykednek. Mint mondta, a szemléletformálás mellett fejlesztések is szükségesek. A búslakpusztai hulladéklerakóban nemrég automatikus hulladékválogató rendszert állítottak üzembe. Emellett bővítik a lerakót, és egy új hulladéktárolót is építenek. Fontos cél az intézmények fenntartási költségének csökkentése megújuló energiaforrások felhasználásával. A klímaterv elemeként ugyanígy az elektromobilitás elterjesztése. 2021-ben 11 elektromos busz beszerzése várható, mondta az alpolgármester.

A zalaegerszegi lakosok számára már nem ismeretlen milyen egy elektromos buszon utazni. A tavaszi akció után, most egy magyar tervezésű, Székesfehérváron gyártott Ikarus 120e elektromos buszt tesztelhetnek december 3-ig. A környezetünk védelméről program keretében pedig elmondhatják véleményüket az illegális hulladéklerakók felszámolásáról, a megújuló energia népszerűsítéséről vagy a zöldenergia közlekedésben való használatáról  www.zold.kormany.hu weboldalon.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK