2020.09.29., kedd - MihályZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Rekreációs park a holtág mellett

2016. december 06. kedd, 17:57
Szerző: -pet-; Fotó: pP
A közeljövőben sor kerülhet a Zala folyó egykori holtágának revitalizációjára, illetve az így létrejött élő folyóparton egy rekreációs célú vízparti sétány is létesülhet. A polgármesteri hivatal sajtóközleményéből kiderül, hogy a Zöld Zala-Part elnevezésű TOP pályázat legfontosabb célkitűzése a holtág-rendszer egy jelentős városi szakaszának élővé tétele, revitalizációja.

Olyan városi zöldterület kialakítása, amely jól illeszkedik az akcióterület jelenlegi térhasználati jellegzetességeihez. A fejleszteni kívánt terület a vasúti fővonal, valamint a belső tehermentesítő út között terül el, a történelmi városmagtól északra. Keletről a Kaszaházi híd, nyugatról a Malom utca határolja. A területen található a városi sportcentrum, a Göcseji Falumúzeum, valamint az Olajipari Múzeum.

A kaszaházi hídig újul meg a holtág (Korábbi felvétel)

A tervezők szándéka szerint a fejlesztés hozzájárul a családok szabadidejének hasznos és aktív eltöltéséhez, növekedne a rendezett városi zöldfelület nagysága, illetve a holtág megújítása során kialakuló vízfelületek a városi klíma javítását is elősegítenék. A városi zöldtér gazdasági célú beruházásai pedig munkahelyet teremtenek.

A holtág - a Malom utca és a Kaszaházi híd között - mintegy 1500 méteres szakaszon kerül megújításra. A szükséges mennyiségű víz a Zala folyóból kerül kiemelésre, és a vasútépítéskor kiépített gravizációs, ún. frissítővíz csatornán jut el a Malom utca keleti oldaláig. A holtág vize a Vizslapatakkal egyesülve jut majd viszsza a Zala folyóba.

A fejlesztés a falumúzeum és a sportcentrum környékét is érinti (Korábbi felvétel)

A kialakuló vízfolyás mentén kerékpározható gyalogösvény, a városi rekreációs parkban vendéglátó-egységek, pihenőpadok, játszóeszközök kerülnek kialakításra. A projekt keretében megvalósítani tervezett kerékpározható gyalogutak a városi rendszer részei lesznek.

A projekt tervezett költsége bruttó 350 millió Ft. A munkálatok várhatóan 2017 őszén indulnak, a lakosság legkorábban 2018 nyarán veheti birtokba az új szabadidőparkot.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK