2024.07.22., hétfő - MagdolnaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A környezetszépítést szemlézték

2019. június 19. szerda, 18:38
Szerző és fotó: Antal Lívia
A Virágos Magyarország Mozgalom környezetszépítő verseny zsűrije június 19-én Zalaegerszegre látogatott. A városszemle előtti sajtótájékoztatón szó esett a klímaváltozás és a fenntartható parkgondozás kihívásairól, a környezetszépítés kapcsán pedig a felelős hulladék-elhelyezésről.

Zalaegerszegen járt a Virágos Magyarország verseny zsűrije

Tolvaj Márta alpolgármester azt mondta, hogy a város csodálatos földrajzi környezetben helyezkedik el, amit kötelesség megóvni és továbbfejleszteni. Ezt már a múlt században is így gondolták, hiszen Czobor Mátyás polgármesterhez fűződik az a 1935-ből való szlogen: Gondját, baját akassza a szegre, jöjjön a virágos Zalaegerszegre. Mint mondta, a jelenlegi városvezetés gondolkodásmódjában is jelen van környezetszépítés, a környezetvédelem és az öko szemlélet a tágas, zöld ligetekkel, parkokkal megörökölt városszerkezet fenntartása érdekében. Mindez a mostani beruházásokban is érvényesül, hiszen a már épülő új uszoda köré is igényes zöldfelületet alakítanak ki, ahogy az alsóerdei kalandparkban is, melynek végleges tervét az elmúlt közgyűlésen fogadta el a város képviselő-testülete.

A falumúzeum is olyan fejlesztés előtt áll, ahol egy teljes göcseji falu kap helyet gyümölcsössel, szőlőültetvénnyel és tankerttel. Az alpolgármester jelezte, hogy a Horhosok útja mellé négy újabb túraútvonalat fognak kialakítani. Ahogy az elsőnél, úgy a többinél sem lesznek szemetesek, „Amit hoztál, vidd magaddal” feliratú táblák viszont lesznek. Körbejárhatóvá, körbekerékpározhatóvá válik a Gébárti-tó, melynek táji szépségét és változatosságát tanösvénnyel, madármegfigyelővel kívánják fokozni. Megemlítette továbbá, hogy a városban már jó néhány elektromos töltőállomás létesült, és több busz is biogázzal közlekedik a környezetet kímélendően.

Horváth István, a Városgazdálkodási Kft. ügyvezető igazgatója felidézte, hogy az elmúlt időszakban a város számos elismerésben részesült, közte 2015-ben a Virágos Magyarországért verseny fődíjában, a maga kategóriájában. Beszélt arról, hogy az idei parkosításban is hangsúlyos szerepet kapott, hogy a kiültetett virágok színben harmonizáljanak környezetükkel. Minden évben innovatív megoldássokkal is igyekeznek szépíteni a belvárost. A Városgazdálkodási Kft. is munkaerőhiánnyal küzd, ami megnehezíti a nyári parkfenntartást, ahogy a változékony, egyszer viharos, másszor kánikulai időjárás. A lakosság türelmét kérte, illetve jelezte: a munkaerő-problémát technológiai fejlesztésekkel kívánják megoldani, amelyekről hamarosan hírt adnak.

Előtérben balra Laczkó Mária, jobbról Horváth István, Kovács Mihály főkertész és Tolvaj Márta

Laczkó Mária, a Virágos Magyarországért verseny egyik zsűrije megerősítette, hogy kertészeti és városfenntartási szempontból egyaránt nehéz ez az időszak. A kérdés mindenkit érint: a hektikus csapadékellátással illetve a hősokkal vajon mit lehet kezdeni a városok belső terein? Mint mondta, verseny során látottak és tapasztaltak a zsűri számára is tanítási és tanulási folyamatot jelentenek amellett, hogy a jó példák elterjesztését segítik elő. Kiemelte, hogy a városba érkezésükkor már felfigyeltek a Szent István szobor alatti évelők, a körforgalmak rózsaszigetinek, és a Dísz tér egynyári virágágyásainak csodálatos látványára. Gratulált a túraútvonalak kapcsán az „Amit hoztál, vidd magaddal” gondolathoz. Megemlítette, hogy régen paraszti gazdaságokban gyakorlatilag nulla hulladékkal éltek, manapság pedig mindent elborít a rengeteg el nem bomló csomagolóanyag és műanyaghulladék. Éppen ezért ennek ellensúlyozására felelős anyaghasználatra és a felelős hulladék-elhelyezésre kell tanítani az embereket, szögezte le.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK