2022.08.14., vasárnap - MarcellZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Természetfacilitátor, egy új segítő kapocs

2020. november 20. péntek, 18:33
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
Az élővilágtól való elidegenedéstől igyekszik visszafordítani egy újfajta képzettséggel bíró szakember, a természetfacilitátor. Az országosan első alkalommal meghirdetett képzésnek egy zalaegerszegi résztvevője is van. Biczó András agrármérnökkel beszélgettünk.

Rekreáció és a természetes környezet tudatos észlelése

- Gyermekkorom óta jellemző rám a természetszeretet, amely a középiskolás évek alatt, Pozsik Lajos tanár úr első természettudományos osztályában még inkább erősödött. Az egyetem választást is ez határozta meg. De a mindennapi mókuskerékben kicsit elkopott ez az irány. Próbáltam ezért keresni olyan szervezetet, csoportot, amely a visszatalálást segíti. Így lettem gombaszakellenőr is. Aztán a Keresztury VMK Pszicho Estek rendezvényén hallottam egy érdekes előadást az ökopszichológiáról. Megkerestem a honlapjukat és így találtam a facilitátor képzésre.

- Csupa alig ismert fogalom.

- Az ökopszichológia is viszonylag új, a ’90-es évektől indult. Az ökológiát és a pszichológiát összehozó tudomány. Az embert, mint az ökológiai rendszerek részét tekinti, akinek az egészségére hatással van a környezete állapota és viszont. Sajnos az emberek jelentős része elidegenedett a természettől, felsőbbrendűként arra csak mint erőforrásra tekint, és nem egy olyan rendszerre, amelynek ő maga is a része. A megoldás pedig, hogy újra kellene kapcsolódni a természethez A saját életet egy tágabb körbe kellene tenni, megváltoztatni a gondolkodásmódot, és ezzel akár a klímaválságot is visszafordítani.. Meglátni a körforgást, a folyamatokat és ez alapján cselekedni. Az ember a környezete nélkül nem vizsgálható, nem gyógyítható, az élettere a bolygó, ennek a része ő is. 

- A természetfacilitátor ezen elvek alapján cselekszik. Pontosan mit?

- Úgynevezett részvételi sétákat szervezünk, melynek célja a rekreáció mellett, a természetes környezet tudatos észlelése, érzékelése, új ismeretek szerzése, összefüggések megláttatása. Komplex módon gondolkodni az erdőről, a vízpartról vagy a belvárosi ökoszisztémáról. A néhány órás séta célja nem a nagy területek bejárása, hanem az érzékenyítés, ismeret átadás, élmények megbeszélése és ezáltal a természettel, a „több mint emberi világgal” való újrakapcsolódás segítése. 

- Most első alkalommal indult ez a képzés.

- Az egész országból szerveződött a csoport, más-más szakterületek képviselőivel. Mindenki a saját egyéniségéhez igazítva tudja felhasználni az ökopszichológiát. Akár még a gyászfeldolgozást is segítheti. Nekem nagyon sokat adott ez a képzés, többet, mint vártam. Sétákat már szervezhetek, de a tanulmányaim még nem értek véget. Zalában sok lehetőség van természetközeli sétákra, az ősz és az erdő pedig a kedvenceim. Aki csatlakozni szeretne az intézmény honlapján (www.ecopsychology.hu), keresztül, vagy a saját közösségi oldalamon érhet el. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK