2023.03.31., péntek - ÁrpádZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Kiállítás a művészeti gimnazisták munkáiból

2022. május 26. csütörtök, 17:10
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: pP
Az Ady-iskola művészeti gimnazistáinak alkotásaiból nyílt tárlat a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben. A Kép-Alkotás című kiállításon a gimnázium jelenlegi és volt tanulóinak munkáiból látható egy átfogó válogatás.

 Kép-Alkotás a hangversenyteremben

Tanulmányrajzok, csendéletek, portrék, kerámiák sorakoznak a galéria falain, de egy animációt is kiválasztottak a tárlat rendezői; Monok Balázs és Tánczos György művésztanárok.

Mint azt Horváth M. Zoltán képzőművész, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának és a Pécsi Művészeti Szakgimnáziumnak az oktatója, az Ady-iskola egykori tanára az érdeklődőket köszöntve elmondta: a zalaegerszegi művészeti iskolát mindig magas szakmai színvonalú oktatói gárda jellemezte. Annál is inkább, mert az alapítók között ott találjuk Fischer Györgyöt, Frimmel Gyulát, Urbán Ferencet, Németh Tamást és Gábriel Józsefet. Sajnos ebből a csapatból többen már nincsenek közöttünk. 

Mit tud az az ember, aki művészeti képzésben részesül, vagy csak érdeklődik a képzőművészetek valamelyik ága iránt? – tette a fel a kérdést. Megtanul reflektálni a világra, eligazodni a vizuális ingerek között. Élményszerűvé válik számára a művek befogadása, értelmezése. A képzőművészet nyelve univerzálisabb a beszélt a nyelvnél, így egy komplexebb világlátást ad. Persze nem lesz mindenkiből művész, de nem is ez a fontos, hanem hogy problémamegoldó, önállóan gondolkodó, kreatív emberek kerüljenek ki a művészeti gimnázium falai közül. Olyan fiatalok, akik egy-egy jelenség kapcsán kérdéseket tesznek fel, sőt ők maguk irányítják rá a figyelmet bizonyos kérdésekre. A mostani kiállítás alkotásait nézve minderre jó esély van – tette hozzá.

A tárlatot dr. Káldi Dávid önkormányzati képviselő, majd Müller Imre, a hangversenyterem művészeti tanácsosa ajánlotta a közönség figyelmébe. Többek között elhangzott: a diákok ilyen jellegű bemutatkozásának volt már hagyománya, most ezt a szokást szerették volna feleleveníteni. A város egyik büszkesége az Ady-iskola, hiszen a művészeti neveléssel és tehetséggondozással az a cél, hogy a fiatalok (és a majdani felnőttek) ne csak értői, hanem adott esetben alkotói is legyenek a művészeteknek. 

A rendezők részéről Tánczos György hozzátette: nem könnyű feladat több évfolyam diákjainak munkáit összeválogatni. A galériába grafikák, festmények, kerámiák egyaránt kerültek. A kiállítótér egyik részébe az alsóbb évfolyamosok, a másikba pedig a végzősök és az egykori diákok alkotásait helyezték el.

A kiállításmegnyitó keretében díjátadóra is sor került. Koller Helén, Koncz Tamás Attila és Sturcz Lilien egy a város által felajánlott elismerést vehetett át. Az iskola Képzőművészeti Támogatási Alapítványának nevében pedig Németh János keramikusművész, a kuratórium elnöke Krecsár Biankának, Le Thuy Linh-nek, Tóth Emesének, Győri Emmának és Péter Virágnak adott át jutalmat.
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK