2021.09.26., vasárnap - JusztinaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Kommunikáció és játék a kezekkel

2018. augusztus 17. péntek, 20:57
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
A kisbabák két éves koruk körül kezdenek beszélni, ám ebben nagy egyéni eltérések lehetnek. Nem azért, mert értelmi képességeik korábban kevesek a kommunikációhoz, hanem meg kell várni amíg kifejlődik a beszédhez szükséges finommotorika.

Addig azonban a kicsik nemcsak kifejezni nem tudják érzéseiket, kívánságaikat, fájdalmaikat, félelmeiket, hanem ez utóbbiakat éppen életkoruk miatt orvosolni sem képesek. Ebből az alagútból segít ki a babajelbeszéd, mellyel mindezt idejekorán elmondhatják a körülöttük élő felnőtteknek, s magyarázni sem kell, mennyire biztonságosabb hely lesz így számukra a világ.

A babajelbeszéd hasznosságáról

 - Nyugodtabbak, kiegyensúlyozottabbak, kevésbé sírósak a jelelő babák. Tévhit, hogy később tanulnak meg beszélni, sőt gazdagabb szókincsük lesz, s nagy segítség a kétnyelvű családok esetében is ez a fajta kommunikáció – sorolja az előnyöket Gálné Zsohár Melinda, aki Zalaegerszegen közel fél éve oktatja a módszert. – Nemcsak 6-36 hónapos korú babákkal lehet érkezni a tanfolyamra, hanem akár a kismamák is jöhetnek, hiszen a jeleket a felnőtteknek kell először megtanulni. Övék az oroszlánrész és a kitartásuktól függően néhány hét után visszajelelnek a babák. Aztán 5-10 jel megtanulása után a kicsik rájönnek, hogy ki tudják fejezni maguk, mindezt érti a környezet és reagál is rá. Ez olyan áttörés, ami után nagy ütemben fejlődnek, és mindenkivel kommunikálni próbálnak. Nem ritka, hogy a nagyszülőket is ők veszik rá erre a „beszédre”. Azért is nagyon jó ez a lehetőség, mert erősíti a kapcsolatot, és ez főleg az apával való kapcsolat esetében fontos. Hiszen ebben az életkorban szokott az lenni, hogy az anyuka érti csak a gyereket, a jeleléssel azonban nagyon jól kommunikálhatnak az apukák és a babák is. Ez akár később egyfajta titkos közös nyelvként is megmaradhat. Egyébként is jó hozadéka van a későbbi életkorban is a módszernek. Kevésbé jellemző a hiszti is, hiszen kisebb a meg nem értés miatti frusztráció. De segíthet a „mumus” elalvásban is, ami sok családnál probléma, vagy a játszótérről való hazamenésben, mert megtanít lezárni egy napot, lezárni egy eseményt. De kifejezhetik a babák, ha még enni kérnek. Az első foglalkozáson az étkezéssel kapcsolatos jeleket tanuljuk.

Látogatásunkkor éppen az érzelem kifejezés jelrendszerét tanította a szülőknek Zsohár Melinda, aki egyébiránt jelnyelvi tolmács és pedagógus végzettséggel rendelkezik és az amerikai szabvány (ASL) jelnyelv elemeit tanítja, mert ezek egyszerűbbek, bababarátabbak, mint a magyar. Az érzelmi kifejezéssel például a baba jelezni tudja, hogy mije fáj, vagy hogy megijedt valamitől. A jelekkel akár 3 szavas egyszerű mondatokat is ki tudnak fejezni a gyerekek.

A „Beszélő Babakezek” módszert Zentai Kata honosította meg Magyarországon 10 évvel ezelőtt, amerikai minta alapján. Melinda pedig, miután saját fiai esetében személyesen is megbizonyosodhatott a hatékonyságról, elköteleződött a tematika mellett, mely így már Zala megyében is elérhető.

- Valójában mindenki tanít valamilyen jelet a babájának, például a pápá intés elköszönéskor. A baba jelnyelv ezt szélesíti ki, s ötvözzük mondókákkal, dalokkal, rövid mesékkel.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK