2024.04.19., péntek - EmmaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Mindszenty Sportközpont épül

2019. október 08. kedd, 18:48
Szerző és fotó: Antal Lívia
A zalaegerszegi Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégiumban már épül az új tornacsarnok és vívóterem. Az oktatási intézményt a Notre Dame Női Kanonok- és Tanítórend tartja fenn, amely idén 90 éve telepedett le a városban. Az október 8-i jubileumi ünnepséget projektindító eseménnyel kötötték össze, melynek keretében elhelyezték a 3,3 milliárd forintos zöldmezős beruházás alapkövét.

Elhelyezték az új tornacsarnok és vívóterem alapkövét

A rendezvényen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter méltatta a néhai hercegprímás életútját. Mint fogalmazott: olyan sportközpont létesül, amely méltó az iskolához, a városhoz és a névadóhoz. Mindszenty József ugyanis a 20. századi magyar történelem egyik legkiemelkedőbb alakja volt, akit egyformán tisztelhet minden keresztény felekezet, és aki előtt az utókornak újra és újra fejet kell hajtani. Zalaegerszegen negyedévszázadon át volt lelkipásztor, a második világháború végén püspök, melyet követően ő volt Magyarország ez idáig utolsó hercegprímása. Szembeszállt a náci és a kommunista diktatúrával, az ellene folyó per örök példája a koncepciós eljárásoknak, a kommunista diktatúra egyedülálló gátlástalanságának és annak az aljasságnak, amire a kommunisták az egyházakkal szemben mindig is képesek voltak. Hangsúlyozta, Mindszenty erkölcsi kiállása örök érték az etikában, a magyar történelemben: mert minden körülmények között képes volt az igazságért, a világ magyarságáért kiállni.

Balaicz Zoltán polgármester felidézte, hogy Mindszenty 1917-ben hitoktatóként érkezett Zalaegerszegre, ahol 1919-től 1944-ig, 25 éven keresztül apátplébános volt. A Notre Dame Női Kanonok- és Tanítórend kezdeményezésére nyitotta meg iskoláját a városban 1929-ben, amelyet 1948-ban államosítottak, majd a rendet két évvel később feloszlatták. Az oktatás a rend szervezésében 1993-ban indulhatott újra az intézményben, ahol ma már mintegy 700 diák tanul. Az új tornacsarnok és vívóterem felépítésével egy régóta várt fejlesztés valósulhat meg, melyhez több mint 2,5 milliárd forint kormányzati támogatást nyert az iskola 2017 végén a Modern városok program keretéből. Tavaly ehhez 732 millió forintos újabb kormányzati támogatás érkezett. Az idén Pro Urbe Zalaegerszeg díjjal kitüntetett Notre Dame Női Kanonok- és Tanítórend pedig 60 millió forinttal járul hozzá a beruházáshoz.

Francoise Debeaupte, Székely János, Vigh László, Balaicz Zoltán, Márfi Gyula, Michael August Blume, Galbavy Zoltán, Gulyás Gergely, dr. Sifter Rózsa, Rigó Csaba

Francoise Debeaupte rendfőnöknő úgy fogalmazott: 90 évvel ezelőtti letelepedésük után 1993 az újrakezdés éve volt. Nővéreik hittek a jövőben, mert akarták, hogy ez az épület újra a keresztény ifjúság nevelő intézménye legyen. Az ő akaratuk folytatásaként épül meg 2020 végére az új sportlétesítmény, amit azért tartanak fontosnak: mert a sport nem más, mint „az élet iskolája, a fizikai erőfeszítés a szellemi teljesítményt is javítja".

A Mindszenty-iskola 1993-as újraindulása óta ad helyet a Zalaegerszegi Vívóegylet edzéseinek, amelyen az iskola több tanulója is részt vesz. A beruházás egyik fő célja éppen az, hogy a létesülő tornacsarnok és vívóterem, a Notre Dame Rend Mindszenty Sportközpontja a sportág kiemelt verseny- és utánpótláscentrumává váljon a térségben.

Az ünnepség végén Székely János szombathelyi megyéspüspök és Márfi Gyula nyugalmazott veszprémi érsek jelenlétében Michael August Blume, az Apostoli Szentszék magyarországi nagykövete áldotta meg az alapkövet (1. kép).

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK