2024.07.21., vasárnap - Dániel, DaniellaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Minyonok a bajban!

2022. április 14. csütörtök, 12:37
Szerző és fotó: Antal Lívia
A mobiltelefont, fényképezőgépet, pénzt soha ne hagyd őrizetlenül a strandon, amikor elmész fürdeni, de a szomszédos vidám társaságra se bízd, inkább maradjon ott a csomagokkal egy vagy két „minyon”, hangzott el a jó tanács a zalaegerszegi Dísz téren megrendezett bűnmegelőzési napon.

Játékos totó a bűnmegelőzés napján

Ottjártunkkor a Mindszenty-iskola elsősei állták körbe Csizmazia Péter bűnmegelőzési szakembert, aki a kitöltött minyon totót ellenőrizte a gyerekkel. Mint kiderült, a minyonok elvesztek, ezért meg kellett keresni és segíteni kellett őket a mellettük talált totó kitöltésével, például abban a kérdésben is, beengedjék vagy sem a szülők ismerősét, ha egyedül vannak otthon. Nem, volt a gyerekek egyértelmű válasza.

Sznopek Veronika rendőr főhadnagy, bűnmegelőzési szakember elmondta, a Nemzeti Bűnmegelőzési Stratégiáról szóló határozat tette kiemelt feladatok közé a bűnmegelőzést, melyet követően 2011. április 12-én a kormány megalapította a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácsot, hogy a dokumentumban foglaltakat végrehajtsa. Ezt a napot azóta a bűnmegelőzés napjaként ünneplik országszerte, amit a tanács koordinál. Itt a Dísz téren megrendezett programon játékos feladatok közepette kaptak a gyerekek információkat arról, mire ügyeljenek, mire figyelmeztessék társaikat, hogy elkerüljék az esetleges veszélyhelyzeteket. A stratégiában kiemelt szerep jut a gyermek- és az ifjúságvédelemre, ezen belül az áldozattá válás megelőzésére, az áldozatsegítésre, a bűnelkövetők integrációjára.

A rendezvényen puzzle kirakók is várták a gyerekeket, akiket a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács egyik munkatársa által készített Erdőváros meséi című foglalkozató könyvvel ajándékoztak meg. A kerékpárosok a BikeSafe program keretében biciklijeiket regisztrálhatták. Évente több tízezer kerékpárt lopnak el. Ez az adatbázis megtalálásukat segíti. Felnőtteknek vagyonvédelmi tanácsok hangoztak el. Olyan vagyonvédelmi technikai eszközöket ismerhettek meg, amelyekkel lakásuk biztonságát tudják növelni a betörések ellen.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK