2024.03.28., csütörtök - Gedeon, JohannaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Megduplázódott a lakásépítési engedélyek száma Zalában

2014. június 05. csütörtök, 16:40
Címkék:

Zala megyében több mint a duplájára emelkedett a kiadott lakásépítési engedélyek száma az első negyedévben az elmúlt évhez képest - közölte a Zala Megyei Kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatal vezetője az MTI-vel.

Lengl Zoltán elmondta: a KSH felmérése szerint az első negyedévben 39 épületben 67 lakás építésére adtak ki engedélyt, míg az elmúlt év első három hónapjában a kérelmek alapján 26 épületben 29 lakás kialakításához járultak hozza.

Az adatok azt mutatják, hogy a térségben az építkezés fellendülése mellett jelentősen megnövekedett a többlakásos, új lakóépületek (társasházak) építése is.

A megyén belül a legnagyobb növekedés a keszthelyi, letenyei és a zalaszentgróti járás területén tapasztalható, míg a zalaegerszegi és a nagykanizsai térségben a tavalyi adatokhoz hasonló eredményeket értek el.

Az építésügyi hivatal által végzett felmérésből az is kitűnik, hogy a magánerős beruházások bővülnek. A korábbi években az építőipari kivitelezések döntő hányadát európai uniós támogatásokból finanszírozták, az idén viszont a költségvetési ciklusváltás miatt (a régi pályázatok már lejártak, az újak még nem kezdődtek el) az engedélyek többségét hazai forrásokból megvalósuló beruházásokra kérték - hangsúlyozta Lengl Zoltán.

Szólt arról is, hogy a kis- és középvállalkozásokat támogató kormányzati intézkedések eredményeként 29-ről 43 százalékra emelkedett a vállalkozások által épített lakások aránya, a magánszemélyek által építetteké viszont 70-ről 56 százalékra csökkent.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK