2024.05.11., szombat - FerencZalaegerszeg időjárása

Archivum

Dísz téren a Sakkozók

2016. május 13. péntek, 17:27
Címkék:

Ezt a remekművet a sakkozók ihlették! – ezekkel a szavakkal avatta fel Mádl Ildikó kétszeres olimpiai bajnok sakkozó Szabolcs Péter Munkácsy-díjas szobrászművész Sakkozók című szoborkompozícióját a Dísz téren.

img 7248 2

Méltó emlék és új találkozási pont

Mint fogalmazott: az alkotás két olyan kiváló sportembert – Portisch Lajost és Horváth Tamást – jelenít meg, akik sokat tettek a táblajáték hazai népszerűsítéséért. Mind a ketten Zalaegerszegen születtek, és már fiatal korukban elköteleződtek a sakk iránt. Egész életükben azon dolgoztak, hogy a hazai sakk-sportot a világ élvonalába emeljék; s ez sikerült is.

img 7229 2

A szoboravatón beszédet mondott Seszták Tamás, a Magyar Sakkszövetség elnöke is, aki köszönetet mondott a városvezetésnek, hogy az alkotással méltó emléket állítanak a sakk-sportnak. Annál is inkább méltó a város főterére a mű, mert Zalaegerszeg és Zala megye kiemelkedő szerepet játszik az ország sakkéletében. Nemcsak híres sakkozókat adott az országnak a megye, hanem Zalaegerszeg és Nagykanizsa csapatai országosan is a legjobbak. A szövetség elnöke reméli, hogy a szobor inspirációt ad a fiatalabb korosztályoknak ahhoz, hogy megismerjék és megszeressék a játékot.

img 7272 2

Szabolcs Péter alkotását a város napja (május 13.) alkalmából avatták fel a Dísz téren, ami egyrészt régóta generációk találkozási helye, másrészt pedig korábban már többször is rendeztek itt száztáblás sakkjátszmákat.

Maga az alkotó az ünnepségen úgy fogalmazott: ez a város a mi városunk, az én városom is. Itt váltam művésszé, tudom, hogy itt megbecsülnek és szeretnek. A város olyan lesz, amilyenné mi alkotjuk, és az marad meg belőlünk, amit közösen létrehozunk.

img 7289 2

Mint mondta: a Sakkozók megformálása azért is volt fontos számára, mert nagyon sokrétű jelentéssel bír. Kifejezi két ember viszonyát, az emberek egymás közti viszonyát, illetve a másikra való odafigyelést. Egy olyan győzelmet hirdet, ami nem elpusztítani akar, hanem egymásnak, egymásért és a közösségért akarjuk ezt a győzelmet. Reméli, hogy sikerült egy olyan alkotást készítenie, ami mindannyiunk örömére szolgál, s alkalomadtán le tudunk ülni itt egymás mellé.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK