2024.05.12., vasárnap - PongrácZalaegerszeg időjárása

Archivum

Egész napos városi ünnep

2016. május 14. szombat, 17:03
Címkék:

Zalaegerszeg rendezett tanácsú várossá nyilvánításának 131. évfordulója tiszteletére ünnepi közgyűlésen emlékeztek az elődökre, az elért eredményekre, valamint átadták a város díszpolgári címét és a Pro Urbe elismeréseket.

diszfasz

Posztumusz díszpolgári címet kapott dr. Kustos Lajos

A városnapi ünnepségen részt vett Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség államtitkára, Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, Vigh László országgyűlési képviselő, dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott, dr. Pál Attila, a megyei közgyűlés elnöke valamint a megye és a város számos közéleti személyisége. A vendégeket Balaicz Zoltán polgármester köszöntötte.

"Az egymásba vetett hit hozott el bennünket idáig. Az elmúlt évszázadokban, és különösen a 131 évvel ezelőtti események után olyan várost építettünk, amelyre mindannyian büszkék lehetünk. Olyanná formáltuk saját közösségünket, amilyenek mi magunk is vagyunk. Büszkére, erősre, dolgosra, szorgalmasra és emberségesre. Zalaegerszeg ezekkel az értékekkel vált Magyarország megbecsült településévé" – fogalmazott ünnepi beszédében Balaicz Zoltán. Jelezte: szeretné, ha a következő évek is erről a városépítő munkáról és az összefogásról szólnának. Hiszen olyan fejlesztések indulnak el, melyek meghatározóak lesznek a jövő szempontjából. Lehetőség arra, hogy az eredmények kiteljesüljenek, tovább gyarapodjanak.

disfasz 2

Martin Luther King sokak által ismert mondatát idézte: "Van egy álmom" A polgármester hozzátette: a város múltjában is mindig voltak olyan emberek, akik mertek álmodni és hitük, akaratuk és bátorságuk is volt ezt valóra váltani. A városépítők utódainak ugyanez a feladatuk: szeretnék, ha Zalaegerszeg nem csak a múlt és a jelen, hanem egyben a jövő városa is lenne, és hogy mindenki megtalálja a jövőjét Zalaegerszegen.

Csepreghy Nándor köszöntőjében hangsúlyozta: a mai ünnepi eseményen fejet hajtunk azok előtt, akik saját korukban a jövőt látták és tettek is a város fejlődéséért. A kormány képviseletében azt mondta: a helyi terveket, ambíciókat támogatják és ezek közös akarattal valósulhatnak meg a közeljövőben.

Ezt követően sor került a kitüntetések átadására. A legmagasabb helyi elismerést, posztumusz díszpolgári címet dr. Kustos Lajos, a városi tanács egykori elnöke kapott, az elismerést özvegye dr. Kustosné Simonffy Zsuzsanna vette át.

(Dr. Kustos Lajos 36 évesen lett a város első számú vezetője és 23 éven át töltötte be ezt a tisztséget. 1967-1990 között nagy szerepe volt a zalai megyeszékhely modernizálásában, korszerűsítésében. A város lakossága 25 ezer főről több mint 60 ezer főre emelkedett. Zalaegerszeg gyarapodott iparában, gazdaságában, intézményeiben, kultúrájában és nemzetközi kapcsolataiban. Pályájának fontos dátuma volt 1969, amikor tíz városkörnyéki községet csatoltak a városhoz, illetve üzembe helyezték a zalaegerszegi fedett fürdőt. 1985-ben ünnepelte Zalaegerszeg rendezett tanácsú várossá nyilvánításának 100 éve évfordulóját. Dr. Kustos Lajos egykori tanácselnök 1990-ben vonult nyugállományba, de ezután is évekig aktívan részt vett a város közéletében, egyesületek, alapítványok munkáját segítve. 2009. november 24-én hunyt el.)

Pro Urbe kitüntető címet vett át Török Zoltán református lelkész Zalaegerszeg közéletének meghatározó szereplője.

(Jelentős szerepet töltött be a zalaegerszegi református egyházközség életének újjászervezésében. Több évtizedes odaadó lelkipásztori szolgálatát, egyház-közéleti tevékenységét a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével ismerték el. Török Zoltán 1990-ben került be a város képviselőtestületébe, melynek öt cikluson át meghatározó alakja volt. Rászorulók iránti elkötelezettségét jól mintázza, hogy a 2011-ben alakult Mandulavirág Fogyatékkal Élők Intézményének élén közel negyven gondozott tartós és átmeneti elhelyezését biztosította.)

Ugyancsak Pro Urbe elismerésben részesült a Gála Társastánc Klub Egyesület, az elismerést Kuzma Péter és Salamonné Kuzma Renáta vette át.

diszfasz 3

(A Gála Társastánc Klub 1998-ban alakult Kuzma Ferenc és gyermekei Kuzma Péter és Kuzma Renáta táncpedagógus vezetésével. Célul a társastánc népszerűsítését tűzték ki. Rövid idő alatt, számos fiatal részvételével, magas színvonalú társastánc kultúrát honosítottak meg a városban. A Gála égisze alatt mintegy kétszáz fiatal gyakorolja a táncot. Az egyesület jóvoltából ma már a város kulturális életéhez hozzátartozik a Zala Open elnevezésű nemzetközi formációs társastánc verseny és évente több százan vetélkednek a Gála Kupáért. Az egyesület országos, nemzetközi, és világversenyeken egyaránt számtalan elismerést gyűjtött.)

Az ünnepi közgyűlés végén a polgármesteri hivatal kiemelkedő szaktudással rendelkező köztisztviselői közül öten kaptak elismerést. Takács Éva (szakmai tanácsadói), Béres László (szakmai főtanácsadói), Simon Anita (címzetes vezető-főtanácsosi) Tóth Lilla (címzetes főtanácsosi) Szak Tibor (címzetes főtanácsosi) kitüntető címben részsült.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK