2024.04.23., kedd - BélaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Sakkozókkal indul a programkavalkád

2016. május 10. kedd, 09:32
Címkék:

Szoboravatással, sakkversennyel és ünnepi közgyűléssel rajtol május 13-án, pénteken az Egerszeg Fesztivál. A város napjához kapcsolódó rendezvénysorozat keretében egészen június 12-ig lesznek művészeti és szórakoztató programok, különféle helyszíneken. A június 10-12-i hétvége pedig a hagyományos fesztiválhangulatban telik majd.

img 5787 2

Péntektől négy héten át Egerszeg Fesztivál

A részletekről Balaicz Zoltán polgármester és Tompa Gábor a Kvártélyház Kft. ügyvezetője tartott sajtótájékoztatót a városházán. A polgármester elmondta: tavaly változtattak a több évtizedes hagyományon azzal, hogy májusról júniusra helyezték át a fesztivál legfontosabb és legnépszerűbb három napját. Ennek oka főleg az időjárás volt, hiszen több éven keresztül okozott problémát a május 13-a környékére jellemző viharos, hideg idő. A másik indok pedig az volt, hogy tavaly ünnepelte Zalaegerszeg a rendezett tanácsú várossá válásának 130. évfordulóját, emiatt bővebb programsorozatot állítottak össze a szervezők.

Balaicz Zoltán úgy látja, hogy az egy hónaposra bővült fesztivál beváltotta a hozzá fűzött reményeket, így idén a tavalyihoz hasonló lesz a rendezvénysorozat menete. A programok május 13-án, a város napján kezdődnek. Délelőtt 10 órakor a szokásoknak megfelelően megkoszorúzzák Kovács Károly egykori polgármester emlékművét, majd negyed 11-kor a Dísz téren felavatásra kerül Szabolcs Péter szobrászművész új köztéri alkotása, a Sakkozók, amit stílusosan sakkverseny is követ.

Ezt követően pedig az ünnepi közgyűlésen átadásra kerül az idei Díszpolgári cím, illetve a Pro Urbe díjak. A város napja alkalmából posztumusz Díszpolgári címet kap Kustos Lajos, egykori tanácselnök, Pro Urbe díjat pedig Török Zoltán református lelkész és a Gála Társastánc Klub. A délután folyamán különleges múltidéző, várostörténeti séta indul a Tourinform Iroda szervezésében: egykori és mai belvárosi vendéglátóhelyekre kalauzolják el a közönséget.

cam03323 1

Tompa Gábor az Egerszeg Fesztivállal kapcsolatban elmondta: sok műfajú, színes művészeti és szórakoztató programokra kerül sor a következő egy hónapban. Népzene, néptánc, képzőművészet, klasszikus zene és kortárs zenei irányzatok egyaránt lesznek. Mindezek "kicsúcsosodása" lesz a június 10-12-i hétvége, vagyis a tényleges fesztivál időpontja. Ekkor zárják le a Kossuth Lajos utcát és ekkor zajlanak majd három színpadon is a programok, számos fellépővel. A hagyományokhoz híven borutca és vásári forgatag is várja a látogatókat. A fellépők között pedig ott lesz többek között Odett és Takáts Eszter, a Ghymes, az Ivan and the Parazol, a Halott Pénz, a Margaret Island és Charlie is. Idén sem marad el a Prószafesztivál, melyre június 12-én, vasárnap kerül sor a Dísz téri Fesztiválsátorban.

A szervezők elárulták: a zsinagóga parkolójában egy különleges játékpark várja majd a gyerekeket, a polgármesteri hivatal parkolójában pedig termelői piac is nyílik a fesztivál idejére.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK