2021.11.28., vasárnap - StefániaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Új objektumok a Deák téren

2016. május 10. kedd, 16:16
Címkék:

A következő hetekben, hónapokban több változással is szembesülhetnek majd a járókelők a Deák téren. A bíróság épülete hamarosan visszanyeri századelős, okkersárga színét, a tér pedig új köztéri alkotásokkal gazdagodik.

deakter 1

Szobor, ivókút és felújított bírósági épület

A törvényszék épületét néhány hete "becsomagolták", hiszen homlokzat felújítás zajlik a barokk stílusú műemléken. Az épület 1730-33 között épült, eredetileg vármegyeházának, majd 1871-től kapott itt helyet a törvényszék; vagyis immár 145 éve a zalai igazságszolgáltatás helyszíne a ház. A Zalaegerszegi Törvényszék sajtóközleménye szerint utoljára 1995-96-ban zajlott átfogó rekonstrukció. Az épület állaga azóta ismét leromlott, szükségessé vált a felújítás. A munkálatok már tavaly elkezdődtek; ekkor a barokk és eklektikus épületszárnyak ablakait cserélték le, az eredetivel megegyező színű és formájú ablakszárnyakra.

A mostani homlokzat felújítás során többek között restaurálják a díszítő barokk kőelemeket és az épület egykori színét is megpróbálják visszaállítani. Ehhez falkutatást is végeztek a szakemberek, akik az egyes építési periódusok feltárásából tudták rekonstruálni a különböző korszakokban használt színezőanyagokat. Ennek alapján az 1900-as években is használt okkersárga színt kapja vissza a bíróság épülete. Mivel műemlékről van szó, a munkálatok az építésügyi hivatal és a főépítész jóváhagyásával, valamint restaurátor bevonásával zajlanak. A rekonstrukcióra 29,5 millió forint áll rendelkezésre, melyet az Országos Bírósági Hivatal biztosít. A felújítás első üteme május 31-én fejeződik be.

deakter 3

A nyár folyamán készül el Farkas Ferenc Fiatalok című szobra is, mely új színfoltja, találkozási pontja lesz a Deák térnek. A szobrászművész érdeklődésünkre elárulta: most éppen a kivitelezési munkák folynak, és a kétalakos kompozíció egyes darabjai bronzöntésre várnak. A szobor a tér déli részén, az ügyfélszolgálati iroda és a könyvtár közötti placcon kerül felállításra. Egy fiú-, és egy korláton üldögélő lány-alakról van szó, akiknek a támaszkodás közben – mintegy véletlenül – összeér a kezük. Az alkotó szerint baráti találkozást, de akár randevút is jelenthet ez az érintés. A figurák bronzból készülnek, és életnagyságúak lesznek.

A szobor a Nemzeti Kulturális Alap egyik pályázatának köszönhetően készülhet el. Még 2015-ben írtak ki ugyanis egy országos tendert, megyeszékhelyeken megvalósítandó köztéri alkotásokra, melyen Farkas Ferenc pályaműve sikeresen szerepelt.

A Deák téren még ebben az esztendőben látható lesz egy másik köztéri alkotás is, mégpedig a Zala Megyei Mérnöki Kamara ajándékaként. A testület idén ünnepli 20. évfordulóját, melynek emlékére egy olyan köztéri szobrot adományoznak a városnak, ami egyrészt felhívja a figyelmet valamilyen formában a mérnökségre, másrészt pedig a magyarságra, zalaiságra is. Az előbbi szempontok miatt egy ivókút felállítása mellett döntöttek, melyet Béres János szobrászművész készít el. A kút talapzata egy szarvas lesz, a kávát pedig agancsok emelik majd a magasba – e szimbólumokkal jelképezve a magyarságot. De a 18 agancs a mérnöki kamara tizennyolc szakágát is kifejezi. A kúton a "Csak tiszta forrásból" felirat lesz olvasható.

deakter 2

A polgármesteri hivatal humánigazgatási osztályának tájékoztatása szerint az ivókutat a Mindszenty tér és a Deák tér találkozásánál lévő térburkolatra helyeik el. Lehetséges helyszínként felmerült a Deák tér keleti oldalán lévő virágsziget melletti terület is. A felette lévő fákon fészkelő varjak ürüléke miatt, azonban higiéniai okokból elvetették ezt az ötletet.

Esztétikai szempontból egy nagy problémás területe van a térnek a szakemberek szerint, mégpedig éppen a már említett Mindszenty és Deák tér találkozásánál lévő szelektív hulladékgyűjtők. Évek óta probléma, hogy a szomszédos társasházhoz tartozó kukákat hogyan lehetne úgy elhelyezni, hogy a lakók szükségleteinek is megfeleljen, és ne is csúfítsa el a műemléki környezetet, illetve a jövőbeni ivókút látványát. A tervek szerint a hulladékgyűjtőket a járda és a közút közötti zöldfelületre helyeznék át, egy környezetbe illő, zárható és növényekkel takart tárolóba. Így a megújult bírósági épülettel és a két új szoborral egy rendezett és megszépült Deák tér várja majd ősztől a gyalogosokat és a pihenni vágyókat.

(Szobor-fotó: Tóth Norbert)

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK