2024.04.26., péntek - ErvinZalaegerszeg időjárása

Archivum

Irodalom áthangszerelve

2015. október 09. péntek, 14:04
Címkék:

A 10. Országos Könyvtári Napok keretében Zalaegerszegre látogatott a Szűcsinger formáció. A Szűcs Krisztián zenész (Heaven Street Seven) és Szálinger Balázs költő alkotta duó a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban lépett fel.

szucsinger

Szűcsinger a könyvtári napokon

Mondhatnák, hogy koncerteztek, vagy, hogy irodalmi estet tartottak megzenésített versekből, de egyik megfogalmazás sem helyes. Ahogy Szálinger megjegyezte: amolyan szépirodalmi kabaré ez, ahol klasszikus és kortárs költészet találkozik a zenével (zenei átiratokkal) és színházi elemekkel. A formáció több mint másfél éve működik, és a 2011-ben megálmodott Rájátszás című produkció hatására alakult meg. Ennek köszönhetően a kortárs magyar irodalom képviselői egyre többször lépnek fel hazai zenészekkel; hol komplett zenekart, hol duót/triót alkotva. A cél az, hogy élővé tegyék az irodalmat, hiszen a költészet egy létező és folyamatosan változó dolog.

A Szűcsinger duó részben a zalai születésű Szálinger Balázs verseiből, részben a Heaven Street Seven zenekar dalaiból táplálkozik, de ezek csak alapok. A másfél órás produkció ennél sokkal többről szól: Ady, Petőfi, Kosztolányi, sőt még a Beatles együttes és a 90-es évek egyik rap-sztárja, MC Hammer is a repertoárba került. Persze mindegyik "újratöltve", áthangszerelve.

A Szűcsinger-estek mostanában ing-versenyek is: a fiúk ugyanis elhatározták, hogy minden alkalommal szebbnél-szebb "rondaingekben" lépnek fel. A találkozó végén a közönség szavazhat is: most Szálinger Balázs ingét találta borzalmasabbnak a közönség.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK