2024.05.18., szombat - Erik, AlexandraZalaegerszeg időjárása

Rövidhírek

Egészséges víz Búcsúszentlászlón és térségében

2023. december 16. szombat, 15:54
Szerző, fotó: Sámel József
Búcsúszentlászlón és térségében (Pölöske, Zalaszentmihály, Kisbucsa, Nemeshetés, Nemessándorháza, Nemesszentandrás) a közelmúltban megújult a hálózat, egészségessé vált az ivóvíz. A beruházáshoz szükséges, több mint másfélmilliárd forintot európai uniós pályázati forrásból, valamint a Magyar Kormány támogatásából biztosították.

A projektet nemrég Búcsúszentlászlón, ünnepség keretében zárták. Molnár Gyula, a település polgármestere beszédében kiemelte: a helyi, valamint a zalaszentmihályi kútból kinyert vízben a megengedett értéknél magasabb volt a vas, a mangán és az ammóniatartalom értéke, így sürgősen megoldást kellett keresniük. A térség hét érintett települése konzorciumot alkotott, majd KEHOP-pályázaton elnyertek egy közel 1,3 milliárd forintos támogatást. Ez azonban nem lett volna elegendő a teljes, 1,51 milliárdos beruházásra, a hiányzó összeget, 210 millió forintot a Magyar Kormány biztosította. A Strabag Zrt. Vízügyi Üzletága által megvalósított fejlesztés – mely így teljes mértékben támogatott volt – keretében a rendszer egy új kúttal bővült, s megújult a vízkezelési technológia is. Ez azt jelenti, hogy a kútból kikerülő vizet kezelik, így az teljes mértékben egészségesen jut el a fogyasztókhoz.

Jelentős eredmény, hogy a hálózaton szakaszoló aknákat építettek ki, így csőtörés esetén már nem kell az egész rendszert elzárni. Molnár Gyula köszönetet mondva a támogatásért és a munkáért, hangsúlyozta: az önkormányzatok saját forrásból nem tudták volna megvalósítani a beruházást, ami az EU pályázat és a Kormány támogatása nélkül sem lett volna lehetséges.

Nagy Bálint országgyűlési képviselő, közlekedési államtitkár köszöntőjében méltatta a mintegy 3500 lakost közvetlenül érintő beruházást. Úgy fogalmazott: Magyarország jövője a vidék fejlesztésén keresztül biztosítható. Hozzátette: az aprófalvas, kisvárosos jellegű Zala vármegyében különösen fontosak a helyi fejlesztések, melyek segítik a helyben élő emberek életét, javítják életminőségüket. Az ilyen beruházások erősítik a közösségeket, s segíthetik a fiatalok helyben maradását, letelepedését. Kiemelte az infrastruktúra fejlesztésének fontosságát, s azt, hogy a gazdasági nehézségek ellenére az előre gondolkodás, a fejlesztésekkel kapcsolatos hozzáállás legyen az előtérben.

Molnár Gyula, Búcsúszentlászló polgármestere egyéb beruházásokról is beszámolt.

- Idén a Magyar Falu Program százszázalékos támogatásával az óvoda tetőcseréje, energetikai korszerűsítése, belső felújítása, eszközbeszerzése 44 millió, a temetői vizesblokk kialakítása tízmillió, a játszótér kialakítása az iskola alatti sportpálya mellett ötmillió forint ráfordításával valósult meg. E program keretében folyamatban van szolgálati lakás kialakítása harmincmillió, valamint a hivatal udvarán garázs és gépkocsibeállók építése 18 millió forint ráfordításával. Várhatóan 2024 májusáig valósulnak meg a beruházások. A TOP+ program keretében az „Ebédlős iskolaépület energetikai felújítása, akadálymentesítése” zajlik 43 millió forint értékben, ez a beruházás év végére fejeződik be. Öröm, hogy Magyarország kormánya támogatásával épülhet, szépülhet településünk, amelynek eredményét lakosaink élvezhetik.
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK