2024.03.03., vasárnap - KornéliaZalaegerszeg időjárása

Rövidhírek

Elhunyt Panácz Antal

2024. február 07. szerda, 11:45
ZalaMédia
Címkék: Gyász
Panácz Antal Szegeden született 1935. augusztus 24-én. Családjával 1940-ben költöztek Zalaegerszegre. A változó idők tanújaként a Zárdában az első fiú osztályba járt.

Az egykori tanár, kosárlabda játékos- és edző, önkormányzati képviselő 88 éves volt

Vasút környéki gyerekként tagja volt az innen induló „nagy generációnak”, melyből sokan országos hírű sportolók, vagy vezetők lettek. 1954-ben érettségizett, majd Pécsen szerzett tanári diplomát.

Egyébként a zalaegerszegi kosárlabda egyik bölcsője volt a Zárda. Az egykori Notre-Dame rend apácazárdájának vaskos falai közt, akkor még egyedülálló módon, a tornateremben és szabadtéren is volt szabályos kosárlabda palánk. Panácz Antal és barátai kedvükre gyakorolhattak napestig. 1953-ban, a ruhagyári csapatban kezdte pályafutását, később ez alkotta a ZTE vázát -írta róla megemlékezésében Balaicz Zoltán polgármester a Facebookon.

Diplomája megszerzése után visszatért Zalaegerszegre. A Dózsa-iskolában kezdett tanítani és a ZTE kosárlabdacsapatában is örömmel fogadták a Pécsen klasszissá érő játékost. Közel húsz évig volt a ZTE meghatározó tagja, két évig játékos edzője is. Gyors, ponterős bedobóként nagy hasznára volt csapatának. Egyedülálló módon, a sportág zalai legjobbjai a magasabb osztály reményében egy csapatba tömörültek. Elérték céljukat, bejuttatták a csapatot az NB II-be.

Huszonnégy évet töltött játékosként a pályán, 42 évesen egy ZTE–Építők helyi rangadón búcsúzott el a játéktól. Visszavonulása után a ZTE edzője volt öt évig, majd az utánpótlás nevelésében alkotott maradandót. A Hamburger (majd a jogutód Landorhegyi) iskola testnevelőjeként több ezer gyerekkel szerettette meg a sportot. Nevelőedzője volt, olyan későbbi NB I-es kosárlabdázóknak, mint Ivánkovics István, Bencze Tamás, Gáll Tamás és Kámán Tamás. Kortársaival lerakták a város kosárlabda sportjának alapjait, játékosként és edzőként is országos elismertségre tett szert. Tanítványai beírták a nevüket a magyar és a zalai kosárlabda aranykönyvébe is.

A közélet is érdekelte, fontos volt számára, hogy segítsen másokon, támogassa a sportot és szeretett városrészét, Landorhegyet. 1997-ben egy időközi választáson lett először önkormányzati képviselő, majd 13 éven át, 2010-ig tagja maradt a képviselőtestületnek. A városért, a landorhegyi városrészért, a közösségért, a sportért és az iskolájáért végzett munkáját városunk közössége Zalaegerszegért Díjjal ismerte el.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK