2023.06.04., vasárnap - BulcsúZalaegerszeg időjárása

Rövidhírek

Nem emelkedik a bölcsődékben a térítési díj

2021. március 11. csütörtök, 12:56
Közlemény
A járvány miatt a zalaegerszegi közgyűlés aktuális döntéseiről a veszélyhelyzetre való tekintettel a virtuális ZEGINFO-n számolt be a polgármester.

Virtuális ZEGINFO

Balaicz Zoltán közleményéből többek között kiderül:

- Döntöttek arról, hogy sem a Zalaegerszegi Egyesített Bölcsődékben, sem pedig a Zalaegerszegi Gondozási Központ intézményeiben nem emelkedik 2021-ben a térítési díj összege. Arról már korábban beszámolt, hogy ugyancsak nem emelkedik az önkormányzati bérlakások lakbére. 2021-ben sem a vásárokon és piacokon alkalmazott területhasználati díj, sem a helybiztosítási díj, sem a helypénz, sem az óvadék mértéke, sem a nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérleti díja nem emelkedik. A köztemetőkkel és a temetkezéssel kapcsolatos díjak 2021-ben nem változnak. A parkolási díjak és a bérletek ára 2021-ben szintén nem emelkedik.

- A város legjelentősebb kitüntetéseinek megítélési és kiadási protokollját rendeletek szabályozzák. Évente adható egy díszpolgári cím (a Város Napján), 2 Pro Urbe Zalaegerszeg kitüntetés (a Város Napján), 2 Innovációs Díj (a januári évindító rendezvényen), illetve 10 Zalaegerszegért Díj (a decemberi évzáró rendezvényen). Vannak azonban olyan elismerések is, melyekkel egy-egy jeles nap alkalmából ismerjük el például a pedagógusokat, sportolókat, egészségügyi és szociális dolgozókat, stb. Ezek átadásának módja eddig mindig változó volt, ezért úgy gondolták, hogy egységes rendeletben szabályozzák. A Polgármesteri Elismerő Okleveleket az alábbiak szerint adják majd át:
-    Sport Mecénása Díj, Év Sportolója elismerések: január 20-án, vagy az ahhoz legközelebb eső hétköznapon (Szent Sebestyén, a sportolók védőszentjének napja)
-    Kultúra Mecénása Díj, közművelődési és közgyűjteményi dolgozók elismerése: január 22-én, vagy az ahhoz legközelebb eső hétköznapon (Magyar Kultúra Napja)
-    Óvodai dolgozók, tanítók és tanárok elismerése: Pedagógus Nap
-    Egészségügyi dolgozók elismerése: Magyar Egészségügy Napja
-    Szociális dolgozók elismerése: Szociális Munka Napja
-    Bölcsődei dolgozók elismerése: Bölcsődék Napja

- A parlament által 2020-ban elfogadott törvény kimondja az avar és a kerti hulladék égetésének tilalmát a levegő minőségének javítása érdekében. Emellett már korábban határoztak arról, hogy a családok nyugodt pihenését és kikapcsolódását elősegítendő ezentúl vasárnaponként, újév napján, nagypénteken, húsvéthétfőn, pünkösdhétfőn, mindenszentek napján és karácsonykor is tilos lesz jelentős zajjal járó munkák (pl. fűnyírás, fúrás, stb.) végzése. A szigorodó jogszabályi megfelelés érdekében, a levegőterhelés további csökkentésére és a környezettudatos gondolkodás elősegítésére elengedhetetlen a lakosságnál keletkező zöldhulladékok begyűjtése, ezért az alábbi lehetőségeket biztosítják:
-    Őszi ingyenes lombgyűjtő akció.
-    Egy darab ingyenes hulladékgyűjtő edény biztosítása a családi házas övezetekben, melyet a közszolgáltató áprilistól novemberig hetente, egyébként kéthetente ingyenese ürít. Az ingyenes ürítés kiterjed az ingatlantulajdonosok által beszerzett és rendeltetésszerűen használt zöldhulladék gyűjtő edényekre is.
-    Hulladékudvar igénybe vételének lehetősége, hiszen bármely zalaegerszegi lakos beszállíthat évente lakóingatlanonként 5 köbméter zöldhulladékot és 5 köbméter fa hulladékot, melyeket szintén ingyenesen vesznek át a hulladékudvarban.
-    Komposztáló edények kedvező áron való megvásárlásának lehetősége.

- Ismét új közterületekkel gazdagodott a város, a helyi lakók kérésére az eddig csak helyrajzi számmal szereplő utak neveket kaptak, így van már a páterdombi városrészben Sirály utca, a csácsi városrészben pedig Almás utca is.

- Állami pályázat jelent meg belterületi utak, járdák, hidak felújítására 50 százalékos támogatási intenzitással. A város pályázatot nyújt be a kertvárosi városrész egyik legforgalmasabb, a Köztársaság útja végén található 314 méter hosszúságú járdaszakasz felújítására, melynek költsége 20 millió Ft, így 10 millió Ft-ra pályáznak, 10 millió Ft-ot pedig önerőből biztosítanak. 

- Elfogadták a Zalaegerszeg Környezetvédelmi Programjának végrehajtásáról szóló beszámolót, valamint jóváhagytuk a 2021-es cselekvési tervet. A dokumentumok a város honlapján is megtekinthetők.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK