2023.10.04., szerda - FerencZalaegerszeg időjárása

Rövidhírek

Mikor folytatódik a kórház felújítása?

2017. július 19. szerda, 14:51
Szerző: V.Zs.; Fotó: pP
Vannak olyan témák, események, melyek pártokon felül állnak és valamennyi állampolgárt érintenek, ezért Zalaegerszegen a demokratikus ellenzék képviselői a jövőben közösen szólalnak meg ezekben az ügyekben. Az első ilyen sajtótájékoztató az egészségüggyel volt kapcsolatos, a kérdés pedig miért áll a Zala Megyei Szent Rafael Kórház felújítása?

Az eseményen részt vett Kiss Ferenc (MSZP), Keresztes Csaba (DK), dr. Paksy Zoltán (LMP) Molnár Tibor (Együtt) és a civilek képviseletében dr. Kocsis Gyula (EZE). Valamennyien hangsúlyozták: az orvosoknak, nővéreknek köszönettel tartoznak a gyógyító munkáért, kérdéseikkel, megfogalmazott kritikáikkal a kormányhoz, az Állami Egészségügyi Ellátó Központhoz (ÁEEK) és a térség országgyűlési képviselőjéhez fordulnak.

Kiss Ferenc szerint nem érti a közvélemény, miért nem fejeződött be a közel 8 milliárd forintos felújítás, fejlesztés a megyei kórházban. 2015 novembere óta nem folytatódik a munka, és kérdés, hogy miért nem fejezte be a fővállalkozó (az alvállalkozókkal együtt) a felújítást, és történt-e elszámolás. Már egy éve mindennek a helyén kellene lenni, most pedig csak a félbehagyott munkát látni a kardiológiai épületnél.

Közös sajtótájékoztatót tartott a helyi ellenzék

Magyarország legfontosabb feladata ebben a pillanatban az egészségügy fejlesztése, és rendbetétele, jelezte Keresztes Csaba. Mint mondta, az európai uniós forrásokat a betegek érdekében kell felhasználni, és nem fordulhatna elő olyan, hogy 85 százalékos készültségnél leáll egy fejlesztés egy egészségügyi intézményben. Eddig több mint tíz sajtótájékoztatót tartottak fideszes politikusok a kórházfejlesztéssel kapcsolatban, jó lenne, ha most már minél gyorsabban befejeződne a felújítás. Dr. Paksy Zoltán úgy véli, 2010 óta rosszabb helyzetben van a magyar egészségügy. Óriási az elvándorlás, rendezetlenek a bérek, az eszközbeszerzések drágák. A közbeszerzéseken általában kétszeres áron történik az orvosi műszerek vásárlása, erre már az LMP többször felhívta a figyelmet. Molnár Tibor is hangsúlyozta, nem áll rendelkezésre elég forrás műszerekre, eszközfejlesztésre, pedig az eredményes gyógyításhoz erre szükség lenne. Dr. Kocsis Gyula szerint a kórházfejlesztés közügy, pártpolitikától független. A közvélemény igényt tart arra, hogy kérdéseikre választ kapjon. Szeretnék, ha a félbehagyott beruházás befejeződne, ez az érdeke az intézményben dolgozó orvosoknak ápolóknak is. A gyógyító munkájukat akadályozza a rendezetlenség.
                                   

***

A sajtótájékoztatóval egy időben az Állami Egészségügyi Ellátó Központ a Szent Rafael Kórház fejlesztésével kapcsolatban az MTI –hez eljuttatott tájékoztatójában leszögezi: „Várhatóan szeptemberben folytatódik a Zala Megyei Szent Rafael Kórház fejlesztése a korábban biztosított 4,9 milliárd forint mellett további 2,3 milliárd forint hazai forrás felhasználásával.”

A kórház az egészségügyi fejlesztések részeként a kardiológia és a szívsebészeti centrum kialakítására és infrastruktúra-fejlesztésre 4,9 milliárd forintos keretösszeget kapott a TIOP uniós forrásból. Mivel a projekt megvalósítási költségét a keretösszeg nem fedezte teljes mértékben, a kormány 2016 októberében további 2,3 milliárdot biztosított e célra hazai forrásból. Ez utóbbi összeg felhasználása érdekében a végéhez közelednek a közbeszerzési eljárások.

A közlemény szerint a kivitelezési munkákhoz keresik a műszaki szakértőt, akinek a feladata a helyszíni állapotok vizsgálata és a kivitelezés befejezésére vonatkozó közbeszerzés műszaki tartalmának meghatározása. A nyertes vállalkozással a szerződést várhatóan augusztus 1-jén írják alá. A kivitelezésre vonatkozó közbeszerzés indítása 2017 szeptemberében várható. A munkálatok a tervek szerint 2018 december végére zárulhatnak le.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK