2023.06.04., vasárnap - BulcsúZalaegerszeg időjárása

Rövidhírek

Sikeres nemzetközi gyakorlatokon túl

2017. november 16. csütörtök, 17:16
Szerző: Antal Lívia
Két sikeres nemzetközi gyakorlatról, árvíz- és belvízvédelemre, valamint a téli időszakra való felkészülésről esett szó többek között a Zala Megyei Védelmi Bizottság idei utolsó ülésén.

A tanácskozást követő sajtótájékoztatón dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott, a megyei védelmi bizottság elnöke elmondta, Magyarország kiválóan teljesített az idei nyári „CONVEX-3-2017” Nemzetközi Nukleárisbaleset-elhárítási gyakorlaton, amit a nemzetközi szervezet elismerő oklevéllel nyugtázott. A magyar honvédelem ugyancsak sikeresen hajtotta végre a „Saber Guardian 2017” nemzetközi gyakorlatot, amikor is nagy létszámú NATO-erők mozogtak az ország fő közlekedési útvonalain. Az ülésen beszámolót hallgattak meg továbbá a humán kockázatok csökkentéséről, a honvédelmi katasztrófarendszerről, valamint az önkéntes területi tartalékos rendszer kialakításának aktuális feladatairól.

Értékelte ez évi munkáját a Zala Megyei Védelmi Bizottság

Végül bemutatkoztak a Zala Különleges Mentők, akik a közelmúltban sikeres mentési gyakorlatot hajtottak végre a zalaegerszegi Gébárti-tónál. Az ülésen szóba került, hogy idén ugyan előfordultak rendkívüli időjárási helyzetek, a védelmi bizottságnak azonban nem kellett beavatkozni, mert az erre hivatott szervezetek, köztük a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság tevékenysége elegendőnek bizonyult a veszélyek elhárítására. Dr. Sifter Rózsa azt is elmondta, hogy idén a megyei védelmi bizottság ellenőrzése egy ötéves ciklus értékelve is lezajlott a kormányhivatal átfogó ellenőrzése mellett, melyekből kiderült, hogy megfelelően teljesítették a feladatukat. Ebben az évben is megrendezték a Göcsej harci túrát, ami a védelmi igazgatás élményszerű megismerését szolgálja a diákok körében.

Egri Gyula, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója elmondta, hogy a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség idén először Magyarországon tartotta nemzetközi nukleárisbaleset-elhárítási gyakorlatát 81 ország és 11 nemzetközi szervezet részvételével, ami június 21-én kezdődött, és 36 órán át tartott. A feladat a paksi atomerőműben bekövetkező súlyos, több országot érintő, globális hatású nukleáris baleset kezelésének gyakorlása volt. A Zala Megyei Védelmi Bizottság és a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság feladata többek között az volt, hogy tájékoztassa a helyi lakosságot, információkat gyűjtsön külföldi állampolgárokról, illetve befogadó helyeket biztosítson a megyében a Paks térségéből kimenekített lakosságnak.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a szélviharok és más időjárási anomáliák okozta áramkimaradások miatt a védelmi bizottság a közeljövőben egyeztet az e.on-nal a téli időszak biztonságosabb energia-ellátása érdekében. A hóhelyzeteket úgy kívánják kezelni, hogy még a nagyobb hóakadályok előtt lezárják az érintett fő megyei közlekedési csomópontokat a 7,5 tonna feletti tehergépjárművek előtt, azok szakaszos átengedése mellett. Ha csak olyan eset nem történik, a személygépkocsi- és buszforgalmat nem fogják korlátozni.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK