2021.09.28., kedd - VencelZalaegerszeg időjárása

Rövidhírek

Trianoni emlékező

2017. június 05. hétfő, 20:31
Szerző: B.K.; Fotó: B.K.
A trianoni békediktátum aláírásának évfordulóján, június 4-én, 2010 óta a Nemzeti összetartozás napján, városi megemlékezésre került sor a Hősök Kertjében lévő emlékműnél.

2010-ben született törvény arról, hogy június 4. a Nemzeti összetartozás napjává legyen. A trianoni békediktátum aláírásának 90. évfordulóján lépett életbe a rendelkezés, s azóta a gyász mellett a határokon átívelő összetartozás hangsúlyozása is a nap mementójához tartozik.

Zalaegerszegen 2006-ban emelt emlékművet a hazánk földje kétharmad részének, valamint a lakosság 60 százalékának elvesztésével és jelentős gazdasági károk okozásával járó diktátum elszenvedésének.

Az ünnepségen Cseh Valentin történész beszélt a 97 évvel ezelőtti eseményekről. A tengeren túlról győzelemre segített Antant hatalmak bosszújaként jellemezte a szigorú diktátumot, mely kiemelten Magyarországot sújtotta, a fent említett veszteségek okozásával, melyre más országok esetében nem volt példa.

Majd Bellus Attila színművész és H. Horváth Gyula közreműködésével versek és prózai részletek hangzottak el. Végül a városi önkormányzat, a megyei kormányhivatal vezetői, valamint civil és társadalmi szervezetek és magánszemélyek helyeztek el koszorúkat, virágokat az emlékkőnél.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK