2022.08.09., kedd - Em?dZalaegerszeg időjárása

Rövidhírek

ZEGINFÓN számolt be a testületi döntésekről Balaicz Zoltán

2020. november 18. szerda, 19:05
Szerző: V.Zs.
A veszélyhelyzet miatti különleges jogrend ideje alatt sem az önkormányzati bizottságok, sem pedig a közgyűlés nem ülésezhetnek. A testületek jogköreit a polgármester gyakorolja, aki kihirdeti a határozatokat, rendeleteket, valamint azok módosítását. Eredetileg november 19-én tartották volna a következő nyilvános képviselőtestületi ülést, de mivel ez elmaradt, a döntésekről a polgármester egy virtuális ZEGINFO-n számolt be.

Döntés született a 2020-as Zalaegerszegért Díjakról is

A közgyűlés döntött arról, hogy a vásárokon és piacokon alkalmazott területhasználati díj, helybiztosítási díj, helypénz és óvadék mértéke 2021-ben nem emelkedik. Nem emelik jövőre a nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérleti díját sem. Továbbá: 50 százalékos mértékben mentesülnek a helyiségbérleti díj megfizetése alól azok a vállalkozások, amelyek önkormányzati tulajdont bérelnek és továbbra is tudnak üzemelni, valamint 95 százalékos mértékben mentesülnek azok, melyek szintén önkormányzati tulajdont bérelnek, és a szigorítások miatt nem tudnak üzemelni.

Forrás: Facebook/Balaicz Zoltán

A polgármester elmondta, lehetővé tették, hogy a TV torony tetején eddig 8 antennát működtető cég a következő 15 évben is bérelje tőlük az eszközök kihelyezési lehetőségét. Pályázatot nyújtott be az önkormányzat közel 19 millió forint, értékben illegálisan lerakott, elhagyott hulladék felszámolására, összegyűjtésére és kezelésére. Területértékesítésről is szó esett a közgyűlésen: az ECT Hungary Kft. jelezte, hogy új telephelyen 200 millió forintos beruházással új iparcsarnokot szeretne nyitni munkahelyeket is teremtve. Az önkormányzat az északi ipari parkban 8001 négyzetméteres területet biztosít a cég számára 40,6 millió forintos áron.

Változik az Egerszeg Kártya is. Eddig plasztik kártya formájában volt elérhető, azonban olyan gyorsan fejlődik a technológia, hogy szükségessé vált új formák alkalmazása is. Már készül egy mobiltelefonos városi applikáció, amelynek része lesz az Egerszeg kártya mobiltelefonon való alkalmazása is, így a kedvezményeket vonalkóddal, vagy QR kóddal is lehet majd érvényesíteni.

A Lakásalapba, 2021-re 45 millió forintos keretet irányzott elő az önkormányzat, ebből 28,1 millió forintot fordítunk 20 önkormányzati bérlakás felújítására, 6 milliót az első lakáshoz jutók támogatására, 8,9 millió forintot családok otthonteremtési támogatására és lakásfenntartási segélyre, 2 milliót pedig lakhatási krízisalapra.

Balaicz Zoltán szólt az örökségvédelemről, ezért is indították el a város rehabilitációs programot a Modern Városok Program állami forrásainak igénybevételével. A közgyűlés úgy döntött, hogy a HEMO (Ady u. 1) épületét, amely 2008-től magántulajdonban volt megvásárolja. Az épület helyi védelem alatt áll. (A részletekről lapunk 5. oldalán olvashatnak).

Döntés született a 2020-as Zalaegerszegért Díjakról is. Eredetileg december 18-án, a közgyűlés hagyományos évzáró ünnepségén adták volna át a kitüntetéseket, azonban a veszélyhelyzet miatt ez a program is elmarad, így később, 2021-ben kerül átadásra.

Díjazottak: Boronyák Róbert, korábbi labdarugó utánpótlás technikai vezető, masszőr, Gecse László, volt önkormányzati képviselő a Zala-Depo Kft. nyugállományba vonult ügyvezetője, Gondos Ferenc nyugállományú ezredes, a Zalaegerszegi Honvédklub tiszteletbeli elnöke, Háriné Molnár Ágnes, az Albatrosz Tánc Sport Egyesület vezetője, dr. Kóbor Hajnal Tünde, nyugalmazott háziorvos, Lázár-Kiss Barna András erdélyi testvérvárosunk, Barót 2012-2020 közötti polgármestere, Szemes Béla, a Báthory szakközépiskola korábbi igazgatóhelyettese, középiskolai szakreferens, színházi kritikai író, dr. Tihanyi Ferencné a Zalai Polgári Körök Egyesület titkára, dr. Vándor László régész-történész, a Göcseji Múzeum nyugalmazott igazgatója, valamint a Zala Megyei Népművészeti Egyesület.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK