2024.04.19., péntek - EmmaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Vízimalom, csónak- és hajókikötő

2016. szeptember 27. kedd, 12:20
Szerző: Antal Lívia
Molnári elnevezéséhez illően egy működő vízimalmot építene a Murára. Az önkormányzat a település turisztikai kínálatát bővítve csónak- és hajókikötő létesítését is tervezi a sebes folyású határfolyóra.

– Augusztus végén utcabajnokságtól volt hangos a falu, az új sportpályát nagy érdeklődés mellett vette birtokba a lakosság. A rendezvényt közel 200 érdeklődő kísérte figyelemmel A 22x42 méteres műfüves sportpályát MLSZ-konstrukció keretében építettük meg a közelmúltban. Az elnyert támogatást közel 8 millió forintos önerővel egészítette ki önkormányzatunk – kezdte az elmúlt időszak történéseinek bemutatását Vuk István polgármester.

Molnári turisztikai tervei a Mura folyóra építve

– Időközben elkészítettünk annak a napelemes rendszernek a terveztetését és a pályázatot is beadtuk már, mely öt épületünk, az óvoda, a kultúrház, az IKSZT, a hivatal, valamint a konyha villamosenergia-ellátást biztosítaná. Ez egy száz-százalékos támogatottságú TOP-pályázat, melytől a 18-19 millió forintos beruházás költségeinek biztosítását reméljük. A fejlesztés hozadéka az intézmények fenntartására fordított költségek csökkentése.

A Hevesi Jenő utcában most készítjük elő az ivóvízhálózat elavult eternit csővezeték cseréjét, melyre a folyamatos műszaki meghibásodás miatt van szükség. Az üzemeltető Dél-Zalai Vízművel már egyeztettünk az árajánlatról, hiszen a cég végzi el a kivitelezést. Mivel pályázati forrást nem találtunk rá, így a rekonstrukció bruttó tízmillió forintos bekerülési költségét önkormányzati önerőből kell finanszíroznunk.

– Milyen fejlesztéseket terveznek az elkövetkező időszakra?

– A mezőgazdasági utak felújítását, karbantartását szolgáló pályázati kiírás hamarosan megjelenik. Egy 1,8 kilométer hosszúságú útszakaszt szeretnénk felújítani, ami teljes burkolaterősítést és murvázást foglalna magába. Ez az út vezet fel a zártkertekbe, ahol víz, villany már van, és most, még hiányzó infrastruktúraként, aszfaltozott utat szeretnénk építeni. A jó minőségű útra nagy az igény, hiszen 240 tulajdonosnak van pincéje a zártkertben.

A pályázat nyolcvanöt százalékos támogatottságú. A különbözet a település egyéb bevételeiből lesz finanszírozva. A kiíráson belül egy mezőgazdasági gépre és egy munkagépre is szeretnénk pályázatot benyújtani konzorciumban a szomszédos településsel, Semjénházával közösen. A gépekkel az árkok, utak karbantartását, a növényzet kaszálását, a hó eltakarítását végeznénk el.

– Hogyan kívánják erősíteni a település turisztikai vonzerejét a Mura-program által?

– Molnári lévén egy projektötletet fogalmaztunk és vetettünk papírra. Turisztikai attrakcióként működő vízimalmot szeretnénk építeni a Murára, továbbá egy korszerű csónak- és a hajókikötőt. Ennek léte abból a szempontból is fontos lenne, hogy itt ki tudnának kötni a katasztrófavédelmi és határvédelmi szervek nagyobb hajói, csónakjai is. Ez jelenleg gondot jelent nekik. Turisztikai fejlesztést valósítanánk meg az IPA-programra beadott pályázatunk segítségével. A projekt volt iskolánk nyári szálláshellyé illetve erdei iskolává alakítását célozza meg. Idén is ellátogattak hozzánk kenusok.

A hét csapat közül négy tagjait már-már sok éve, idén is állandó vendégként fogadhattuk. Ők mind magyarok. A külföldi kenusok viszont gondot okoznak, nem tudunk érkezésükről, és gyakorta csak a parton hagyott szeméttel találkozunk. A Rábán már régóta engedélyhez kötött a kikötés, vagyis csak az engedélyezett kikötőben lehet megállni. Úgy vélem, ilyen engedélyeztetési rendszer bevezetése a Murán is elkelne. Ha már pénzt adunk ki a csónak- és hajókikötőre, akkor annak és környezetének állagát is meg akarjuk őrizni, a működtetés és a fenntartás is pénzbe kerül.

– Muraköz a 16. század közepétől több mint egy évszázadon át a Zrínyiek tulajdona volt. Idén egy jelentős évforduló előtt tisztelgünk, Zrínyi Miklós és serege 450 évvel ezelőtti hősies helytállására a szigetvári csatában.

– Minden évben megrendezzük a horvát–magyar Zrínyi-emléknapot. E program fő szervezője a Zrínyiek Hagyományaiért Egyesület, melynek Molnári is tagja Belezna, Murakeresztúr, a somogyi Őrtilos és Zákányfalu, valamint a horvát Légrád, Donji Vidovec és Donja Dubravna, önkormányzati részről. Tavaly nálunk tartottuk a megemlékezést, melynek idén Őrtilos lesz a házigazdája október elsején.

Az idei találkozót mindenképp áthatja majd e szomorú évfordulóra való megemlékezés. A résztvevők ismét beszámolót hallhatnak a Zrínyi-Újvárral kapcsolatos legfrissebb kutatási eredményekről. E napon ismét lesz határnyitás Őrtilos és Légrád között a magyar–horvát barátságot ünneplően. Mindkét oldalon kulturális műsorok, termékbemutató várják a látogatókat, akik kompjárattal közlekedhetnek oda-vissza a két határ között.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK