2024.04.17., szerda - RudolfZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

25 éves a Bogáncs Állatvédő Egyesület

2024. január 10. szerda, 20:02
Szerző, fotó: Bánfi Kati
1999-ben alakult kiemelten közhasznú szervezetként a Bogáncs Zalaegerszegi Állatvédő Egyesület, melynek fő tevékenysége az állatmenhely működtetése. A jubileumi év kezdetén kérdeztük Abai Erika telephelyvezetőt az aktuális helyzetről, tervekről.

Sok a tudatlanság az állattartás kapcsán

Sajnos a létesítmény folyamatosan problémákkal küszködik, a nehézségek télen fokozottak, miközben közel 300 négylábú ellátásáról gondoskodnak, mondta bevezetésképpen.

- Ugyanazon a telepen vagyunk, mint 25 évvel ezelőtt, ami sok szempontból nem ideális, de sajnos változtatásra nem látunk módot, sem anyagilag, sem azért, mert nincs alkalmas terület hozzá. Kicsi a hely, nem lehet terjeszkedni, korlátozottak a lehetőségek, nincs zöld felületünk, ahol a kutyák futkozhatnának, sok minden felújításra szorulna, de addig sem tudjuk hova tenni a kutyákat. Tetőcserére lenne szükség, a kutyaházak folyamatosan elhasználódnak. Minden négyzetcentimétert kihasználunk az önkormányzattól bérelt telepen. Nehéz ügy a takarítás is, hiszen az előírásoknak meg akarunk felelni, viszont télen nehezen száradnak a beton placcok. 

- Mekkora létszámmal működtök most?

- 180 kutya, ebből 30 ideiglenes befogadóknál és 120 macska van ideiglenes befogadóknál. Ilyenkor télen kicsi az örökbefogadási kedv. Viszont sok a beteg és műtétből lábadozó kutya, akiknek az elkülönítése, elhelyezése ilyenkor még nehezebb. Nagyon sok az orvosi kiadás, dr. Fendrik Péter és dr. Matyovszky Balázs a két fő ellátó orvosunk. Hetente több alkalommal megfordulunk náluk, nagyon sok az általános beavatkozás is. Ezen kívül gyakran kérnek tőlünk segítséget elhagyott állatok esetében. 2023-ban volt az eddigi működésünk alatt a legtöbb kölyökkutya és kutyacsalád, amely bekerült. Még mindig nagyon sok a nem tudás az állattartás kapcsán, ami döbbenetes. 

- Például?

- Nem tudják, hogy kötelező oltások kellenek a kutyáknak, rendszeresen féreghajtót és kullancs-bolha elleni védelmet kell nyújtani. Nem ismerik fel az alapvető betegségekre utaló jeleket. Jó lenne ezt már az iskolában is oktatni, vagy oktatáshoz kötni az állattartás, mert döbbenetes dolgokkal találkozunk néha. Télen-nyáron fémhordóhoz láncolt, vagy rövid láncon tartott, az időjárástól védelem nélkül hagyott kutyákkal, akik hiába jelzik a problémájukat, nem reagál rá a gazda, és ez akár évekig így mehet. 

- Hogy álltok önkéntesekkel?

- Én idesorolom az ideiglenes befogadókat, mert ők a saját lakásukban tartanak fenn egy mini menhelyet. Vannak sétáltatóink, mások a programszervezésben, digitális felületkezelésben, honlapkészítésben, fotózásban, adatlapok fordításban segítenek. De olyanok, akik a napi fizikai ellátásba részt vennének, nincsenek. A kollégáimmal együtt gyakran túllépjük a munkaidő keretet. Igyekszünk a látogatók igényeit figyelembe venni, ezért a hét minden napján nyitva vagyunk a déli etetési idő kivételével. Nagyon jó, hogy jönnek sétáltatni, csak a kutyák kiadása és visszavétele is sok feladattal jár, erre is jó lenne egy kolléga. 

- Milyen terveitek vannak a jubileumi évre?

- Most nemcsak egy nagy rendezvényünk lesz, hanem minden évszakban egy. A jól bevált programokat tovább akarjuk vinni és lesznek meglepetés újdonságok is. Elsőként a jótékonysági bállal nyitunk március elsején, ami már hároméves hagyomány nálunk. Lesz kutyásfelvonulás is és minél inkább be akarjuk vonni a gyerekeket a programjainkba. A fő célunk, hogy talpon tudjunk maradni, segíteni tudjuk a hozzánk fordulókat, fogadni tudjuk a kutyákat, ehhez azonban örökbefogadások kellenek. 

- Ez utóbbi milyen tendenciát mutat?

- Hullámzó. Most azonban kiterjesztettük a hatókörünk a régióban egy új partner révén, ez újabb reményekre ad okot – mondta Abai Erika. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK