2024.06.20., csütörtök - RafaelZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A városfejlesztésről, városképről értekeztek

2021. október 11. hétfő, 16:53
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: pP
Másfél évnyi kényszerpihenő után ismét ülésezett a Zalaegerszegi Városvédő Egyesület. A Tudomány és Technika Házában rendezett találkozón az elmúlt időszak városépítészeti fejlesztéseiről értekeztek. A megjelenteket Czeglédy András, az egyesület elnöke köszöntötte.

Járvány utáni első ülés a városvédőknél

Tatár Eszter és Czeglédy András az egyesület ülésén

A civilek vendége ezúttal Méhesné Tatár Eszter főépítész volt, aki a polgármester idei évértékelője alapján tájékoztatta a résztvevőket a várost érintő legfontosabb fejlesztésekről. Szóba került többek között a megújult botfai Hüvös-kastély, a Mária Magdolna Plébániatemplom, a múzeum és a Mindszentyneum építése, a színház előtti tér átalakítása, de a Rózsák terének tervezett fejlesztése is. Elhangzott: a következő három évben a Kovács Károly Városépítő Program részeként mintegy 15 milliárd forintnyi útépítés zajlik majd a városban. Egy év múlva már a kétirányúvá vált Kosztolányi úton közlekedhetünk. A civilek ezzel kapcsolatban megjegyezték: remélik, hogy a kétirányúsítással eltűnik az útról a már régóta nem működő sebességmérő vaskeret.

Az egyesület jelenlévő tagjai több észrevételt megfogalmaztak és javaslatokat is tettek. Szóba került például, hogy a nagytemplom toronyórái nem működnek. Dr. Vándor László nyugalmazott múzeumigazgató és Németh Miklós nyugalmazott városi főkertész pedig úgy látja, hogy a múzeum előtti terület építésekor megsérülhetett a város egyik legrégibb platánfájának gyökérzete, a köré épített okospadok miatt. Ezenkívül a múzeum épületének új színét sem találják megfelelőnek.

Megújul a Rózsák tere, a Kis makrancos szobor és a szökőkút medencéje

Az út- és kerékpárútak fejlesztése kapcsán Czeglédy András megjegyezte: még mindig nem épült meg az északi irányú kerékpárút, mely a Batthyány úttól Kaszaháza felé halad, pedig a korábbi elképzelések szerint, már el kellene jutnunk Zalalövőtől egészen Zalabérig. Bálizs Andrej volt főépítész az egységes stílusú kerékpártárolókat hiányolja a belvárosból, szerinte nem mindenhová a megfelelő típusú tárolók kerültek.

A Gébárti-tó környékén zajló beruházás kapcsán elhangzott, hogy a tó körbejárhatóságánál a korábbi tervekkel ellentétben nem gondoltak a kerékpárosokra, a zúzalékos út ugyanis nem kedvez a biciklis közlekedésnek. De a Gébárti-strand infrastruktúráját is érte némi kritika; az öltözők, bódék lelakottak, nincs igazi pázsit, pedig lenne igény egy jobb minőségű strandra. Bálizs Andrej szerint a csónakház mintájára lehetne modernizálni a strand öltözőit.

Kétirányúvá válhat a Kosztolányi út

A város tervei között szerepel a Rózsák terének felújítása, ami érintené Kisfaludi Strobl Zsigmond Kis makrancos szobrát, illetve az előtte lévő szökőkutat, mely régóta nem működik. A rekonstrukció során a kút egy kisebb, ám gazdaságosabb medencét kapna. Az egyesület tagjai a Székelykaput is kifogásolták, szerintük ugyanis nem igazán illik a kicsi térre, egy tágasabb helyszínen jobban mutatna a mű. Bálizs Andrej hozzátette: a város tereire általában is jellemző a túlzsúfoltság, sok közülük nem is működik igazi térként, mert a rájuk épített objektumok miatt épp a térélmény sérül.

A városvédők örülnek annak, hogy a Mc’Drive végül nem épült meg a sportcsarnokhoz, hogy a vívócsarnok felépítésével tágasabb lett a Zárda utca (bár az iskola belső zöldfelületének egy része, valamint a régi kerítés áldozatul esett a fejlesztésnek). Azt is jónak tartják, hogy a város ígérete szerint megújul a Deák tér burkolata, a fák gyökérzete ugyanis tönkretette a térköveket. A főépítész elmondta: a tér tervezése a fák figyelembevételével zajlik, olyan megoldást választanak, ami egyszerre védi a természetes környezetet és az épített örökséget is.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK