2024.06.24., hétfő - IvánZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Cicamentés zalaegerszegi székhellyel

2021. június 21. hétfő, 18:17
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
A Zala megyei kóborcicák befogadása, ivartalanítási programok, ideiglenes és örökös gazdák találása, oktatás-nevelés és hamarosan adományközpont létrehozása. Ez dióhéjban a Bársonytalp Zalai Egyesületének tevékenysége. A titkárral, Müller Roxánával beszélgettünk.

 Egyre több a segítő 

- A hozzánk került cicák testileg-lelkileg sérültek. Önkéntes alapon mentjük őket, foglalkozunk velük. A fő célunk a kóbor, gazdátlan cicák rehabilitálása, ivartalanítás, testi-lelki egészség biztosítása, szelidítés, gazdához juttatás. Megyei lefedettségű és három éve bejegyzett az egyesületünk és ezúton is köszönjük a személyi jövedelemadóból adódó felajánlásokat. Az ivartalanítás költségeit is támogatjuk, mivel a felesleges szaporulat nálunk „landol”. Ezt a körforgást csírájában akarjuk megállítani. Tudni kell, hogy a macskák három havonta ellenek, csak a fagyok beálltakor áll le a szaporodás. Rettenetes dolgokkal kell szembesülnünk, akár néhány napos vagy néhány hetes mentetteink is vannak.

Müller Roxána

Megtudtuk: a szoptatós kiscicákat két óránként kell etetni, ami egy alom esetében két óránként 40 perces elfoglaltságot jelent. Fanatikusnak kell lenni. Mivel sokan csak a teljesen ép macskákat fogadnák be, vannak beteg, sérült „bentragadt” cicák is. Jelenleg 320, akik ideiglenes gazdáknál (közel 60 fő a megyében) vannak elhelyezve. Az ellátás költsége havonta milliós tétel. Szűk a helyzet, kalapolni nehéz és nem is olyan eredményes. Ezért havonta aukciókat hirdetünk, innét van a bevételük harmada. 

- Te hogy kezdted?

- Egy balesetes cicával 10 évvel ezelőtt. Akkor még kezdő voltam, megjártam a poklot. Ma már ránézésre tudom, milyen esélyei lehetnek az adott cicának, kinek kell a segítség, mennyire sürgős és kit kell elengedni. Akár éjjel egy órakor is segítek, ha kell. Komoly hivatás. Egy dolog támogatni egy szervezetet és megint más önkéntesnek lenni. Aki egyszer belekerül, az nem tudja abbahagyni. Mindig meglátja és be is vonzza a segítségre szorulót és nem tud elmenni mellette, mivel tudja, hogy ő a cselekvőképes. Az elvem az, hogy a cicát meg kell menteni, a többit majd utána. A munka szépsége pedig az, amikor eredményes a mentés, a gazdakeresés. De már gyerekkoromban láttam szép példát erre a családban. Cica, sün, madár; bármit befogadott a család. Főleg az esélyteleneken segítettünk. Illetve a szomszédban lakott az egyesület elnöke. Aztán összeértek a szálak. 

Mentéssel és oktatással is foglalkoznak

- Oktatással is foglalkozol.

- Autodidakta módon képeztem magam könyvekből, saját tapasztalatokból. A cicákat is lehet nevelni, bár másképpen, mint a kutyákat. Csak pozitív visszajelzéssel. A mentetteinket szobatisztaságra szoktatom, ajtón kilépési tilalomra. Okosak a cicák, sokszor a gazdiban van a hiba probléma esetén. Ilyen esetekben is igyekszem segíteni. A terveink között van egy adományközpont létrehozása, ahol személyesen is találkozhatunk az adakozókkal, illetve tanácsot tudunk adni, vagy a gyerekek szemléletformálásában részt venni. 

- Kik az ideiglenes befogadó csapat?

- Ismerősök ismerősei, barátok barátai.

- Hogy látod, merre mozdul a világ? Több a bántalmazó, vagy a segítő ember?

- Határozottan több a segítő. Egyre többen érzik a késztetést. És ha nem is tudnak olyan életformát bevállalni, mint mondjuk az enyém, azért segíteni tudnak és akarnak is. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK