2022.05.23., hétfő - Dezs?Zalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Civilek: felelősen a társadalomért

2020. január 31. péntek, 14:30
Szerző és fotó: Antal Lívia
A civil nap alkalmából tartott kerekasztal-beszélgetést a Zalai Civil Életért Közhasznú Egyesület, melyen a megye városainak polgármesterei, alpolgármesterei, önkormányzati képviselői valamint a civil szervezetek vezetői jelentek meg. A rendezvényen együttműködési megállapodást írt alá dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott és Czotter Csabáné, az egyesület elnöke.

Szerepükről, támogatási lehetőségükről a civil napon

Dr. Sifter Rózsa köszöntőjét azzal kezdte, hogy az Országgyűlés a nemzeti összetartozás évének nyilvánította 2020-at, a trianoni békediktátum 100. évfordulóját. Mint mondta, a nemzeti összetartozást segíti a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) központi költségvetési előirányzat, amely a civil önszerveződések működését biztosítja. A Miniszterelnökség Civil és Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkársága a civil szektorral kapcsolatos ágazati politika megvalósítása érdekében működteti a Civil Információs Portált, valamint a civil szervezetek működését elősegítő Civil Információs Centrum hálózatot is.

Kitért arra, hogy a Magyar falu program idei ugyancsak 150 milliárdos keretében a falusi civil közösségek támogatására is lehet pályázni. Leszögezte, a 2019-ben elindított programnak a megye igazi nyertese volt, hiszen a 246 sikeres pályázattal összesen 2,8 milliárd forinthoz jutottak a kistelepülések tavaly. A Magyar falu program célja, hogy javuljon a falvakban élők életminősége, elősegítve azt a kormányzati szándékot, miszerint 2030-ra Magyarország Európa egyik legélhetőbb országa legyen. A kormánymegbízott a megyei civil szervezetekről úgy vélekedett: számos szakterületen és a társadalom egészére kiterjedően nagy felelősséggel végzik munkájukat.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos azt közölte, hogy 2020-ban már 8 milliárd forintos keret áll a civilek rendelkezésére a NEA-ban. Támogatásuk azért fontos, mert a civil szervezetek színt adnak mindannak, ami magyarságunkra, kultúránkra, hagyományainkra jellemző.

Czotter Csabáné, a Civil Információs Centrumot működtető Zalai Civil Életért Közhasznú Egyesület elnöke elmondta: a kerekasztal-beszélgetést azzal a szándékkal kezdeményezték, hogy felhívják a figyelmet a civil szervezetek és alapítványok által végzett értékteremtő, hiánypótló tevékenységre. A találkozó a civil szervezetek és az önkormányzatok bevonását is szolgálta a Civil Információs Centrum által végzett tevékenységekbe, mint a NEA elektrolit választása, a civil véradás, és az Év Zala Megyei Adományozója cím odaítélése. Ezen felül tájékoztatást adtak a Magyar falu program részeként elindított falusi civil alapról, melynek kerete 5 milliárd forint. Erre az ötezer főnél kevesebb lakosú településeken működő, ott székhellyel rendelkező civil szervezetek pályázhatnak.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK