2024.06.21., péntek - Alajos, LeilaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Folyamatos üzemmód az adományközpontban

2020. december 08. kedd, 19:58
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
Nincs megállás, se pihenőnap a zalaegerszegi adományközpontban. Télen a napi élelmiszer mellett a kabátok és cipők a legkeresettebbek. A zavartalan munkához pénzbeli támogatásra lenne szükség, ugyanis a működtető Mozgássérültek Zala Megyei Egyesülete a többi civil szervezethez hasonlóan mérsékeltebb állami támogatásban részesül.

Példaértékű hivatástudattal

Az adományközpontban végzett munkát az ősz folyamán két alkalommal is elismeréssel illették. Szeptemberben a tavaszi korlátozások idején végzett tevékenységért részesültek oklevélben a Zalai Civil Életért Közhasznú Egyesülettől. Novemberben pedig Dudás Gyula, az egyesület és a központ vezetője, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságtól kapott méltatást a példaértékű hivatástudattal, emberséggel végzett tevékenysége miatt. Viszont ez a hivatástudat nagy felelősség is, hiszen a központ híre nemcsak a megyét járja be, hanem már a szomszédos megyéket is. A bizalomnak, a segítségben való reménykedésnek viszont 365 napos munkaévvel lehet csak eleget tenni, ami a saját tartalékok lemerülésével jár.

- Egy piacos vállalkozótól 70 pár cipőt kaptunk, ami egy hét alatt elfogyott. Folyamatos a feltöltés, és folyamatosak az igények is. Bíró Béla tagtársunk levélben keresi meg a vállalatokat, cégeket kérésekkel. Így kaptunk most 160 kisüveg Béres cseppet. Ami nagy öröm, az ürüm viszont, hogy megyei lefedettség mellett, ezt csak mutatóba tudjuk adni. A tartós élelmiszerpótlásunk akadozik. Nagyon köszönjük a sok felajánlást, és most leginkább pénzre lenne szükségünk, hogy a mozgássérült egyesület léte ne kerüljön veszélybe, mert az adományközpont csak ezen keresztül tud működni. Ezért kérjük, aki tud, ebben segítsen (számlaszám: 11749008-20029353). Sokan gyűjtenek ilyenkor karácsony tájékán adományokat és a mozgássérült egyesület kevésbé van a köztudatban, így kisebb az esélyünk is – mondja vasárnapi körútja alkalmával Dudás Gyula. – Az ünnepek alatt és a két ünnep között sem állunk le, a folyamatosan üzemelő kisboltoktól ilyenkor is szoktunk kapni élelmiszeradományt. Zalaegerszeg kisváros, ezért sok helyről lehet csak összeszedni azt, amit egy nagyobb város egyetlen szupermarketjéből szoktak adományozni. Mindez sokkal több idővel, utazással és útiköltséggel is jár. 

- Változott-e az igénylők köre?

- Igen, a munkahelyi korlátok miatt most olyanok is kopogtatnak nálunk, akik eddig nem. Vagy kórházba került szülő miatt gyerekeket kell segíteni. A védőnők is csatlakoztak hozzánk, ők járják a családokat és tudnak információt adni a rászorultakról. Mert a leginkább rászoruló nem tud eljönni, és nincs is internet előtt, hogy üzenjen. Egyre bővül a kör és egyre nehezebb bírni. Mindenféle problémával fordulnak hozzánk az emberek. Változás az is, hogy az intézményekbe vagy csak a kerítésig megyünk, vagy kocsit küldenek az adományokért. Nálunk pedig folyamatos a fertőtlenítés. Mindennap akad néhány önkéntes segítő, sőt újak is, akik a szortírozásban, kiosztásban segítenek. De az egész összehangolása az én fejemben van, folyamatosan ezen gondolkodom. Nincs megállás. Problémákkal teli világban nehéz a megoldás. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK