2024.06.14., péntek - VazulZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Két keréken a békéért

2018. június 06. szerda, 20:40
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Kaposvárról gurult be Zalaegerszegre, majd egy rövid pihenő után tovább is tekert Szombathelyre Zelei József, kerékpáros békenagykövet. A bringás békemisszionárius az I. világháború centenáriumának alkalmából ült nyeregbe még 2014-ben, hogy négy esztendő alatt bejárja a Nagy Háború helyszíneit és a katonák sírjait; szerte a világban.

2018-ban, a háború zárásának emlékére, a magyarországi megyeszékhelyekre is ellátogat. Zelei József Zalaegerszegre, a városháza előtti térre érkezve elmondta: 2014 óta közel 12 ezer kilométert tett meg kerékpárjával. Bejárta a teljes keleti, déli, nyugati frontszakaszt. A misszió során a Balti-tengertől egészen az Atlanti óceánig jutott el.

Kerékpáros békenagykövet érkezett a városba

Minden jelentős helyszínt meglátogatott (Doberdó, Isonzó, Verdun) és elzarándokolt a nagyobb katonasírokhoz, emlékművekhez is. A sírhalmokra magyar földet vitt, hogy az elesett hazai hősök, ha jelképesen is, de az anyaföldben nyugodhassanak. A békenagykövet azt vallja: a katonák – legyenek bármilyen nemzetiségűek – nem ellenségek, hanem egytől egyig áldozatok.

A kerékpárosnak ez volt az ötödik – különböző témában meghirdetett – béketúrája. Zalaegerszegen sem most járt először: 2010-ben a World Trade Center ellen elkövetett merénylet áldozatainak emlékére tekert el az ország megyeszékhelyeire. Az akció során békefákat is ültetett.

Mint mondta: az öt különböző béketúra alatt, a világ egyetlen kerékpáros békenagyköveteként, közel száz országban járt. Európa után Amerikába és a keleti országokba is eljutott; mindig valami fontos üzenettel. A mostani misszió mottója az: Soha többé háborút! De a kerékpáros utazások a közlekedésbiztonságra is felhívják a figyelmet.

Zelei Józsefet a városháza előtti téren fogadta Vadvári Tibor alpolgármester és Velkey Péter, humánigazgatási osztályvezető. Az önkormányzat nevében gratuláltak a kerékpárosnak a kezdeményezéséhez, na és a hátrahagyott kilométerekhez. A nagykövet és az alpolgármester ezt követően egy békeszalagot is elhelyezett a tér egyik fájára.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK