2024.04.22., hétfő - Csilla, NoémiZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A fehér barátok nyomában

2023. január 24. kedd, 16:14
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Egy projektnek köszönhetően „Pálos év” címmel kutatómunka és programsorozat indult a Göcseji Múzeumban. A részletekről sajtótájékoztatón számolt be az intézmény.

Pálos év konferenciával, régészeti feltárásokkal

Közösségi kezdeményezésre még 2016-ban kezdődtek meg Zala megyében az egyetlen magyar alapítású férfi szerzetesrend, a Magyar Pálos Rend egykori középkori kolostorainak kutatásai. A Göcseji Múzeum és a keszthelyi Balatoni Múzeum szakmai munkájával, valamint civil partnerek közreműködésével elinduló, és közösségi finanszírozásból megvalósul kutatási program a négy egykori zalai pálos kolostor (Vállusszentmiklós, Örményes, Elek, Enyere) helyének minél teljesebb feltárására összpontosított. A projekt szakmai vezetője Simmer Lívia és Havasi Bálint régészek (Göcseji Múzeum).

A Magyar Géniusz Program keretében tavaly elnyert közel 8 millió forintos támogatásból a Göcseji Múzeum szeretné folytatni az elmúlt években megkezdett közösségi régészeti ásatást Válluson és Zalacsány-Örvényeshegyen. De a pályázat keretében konferenciát is szerveznek, valamint ehhez kapcsolódóan egy kötet is napvilágot lát.

Csapláros Andrea, Havasi Bálint, Simmer Lívia és Puskás R. Antal

Havasi Bálint és Simmer Lívia többek között elmondták: Óhidon és Kehidán roncsolásmentes, geofizikai kutatások kezdődnek. A projekt segítségével nemcsak az elmúlt évek régészeti és térinformatikai munkáit sikerül összegezni, hanem új természettudományos vizsgálatokra is sor kerül. Az eredményeket  2023 szeptemberében a „Pálosok nyomában” című konferencián mutatják majd be a Mindszentyneumban. A helyi tudományos ülés a „Fehér barátok hagyatéka” elnevezésű országos konferenciasorozat része. A Magyar Pálos Rend védnöksége alatt álló kétnapos rendezvény a hazai pálos monostorok kutatásával foglalkozó szakemberek rangos seregszemléje lesz. A régészet, a térinformatika, a rendtörténet, a vallási- és kulturális turizmus, valamint a pálos építészet témakörében hangzanak el előadások. De a résztvevők egy buszos kirándulás keretében meglátogatják a Zala megyei pálos emlékhelyeket is. A régészek szerint a cél az, hogy az ásatások eredményei minél szélesebb körben hasznosuljanak. A közösség bevonásával megvalósuló kolostorkutatás nemcsak a nemzeti, hanem a helyi identitástudatot is erősíti. A nyílt ásatási napokon pedig a régészek munkáját is közelebbről megismerheti a közönség.

A sajtótájékoztatón részt vett Csapláros Andrea, a szombathelyi Savaria Múzeum igazgatója, a Magyar Géniusz Program projektkoordinátora, aki a program tudományos, és közösségi/turisztikai fontosságáról szólt. A kezdeményezést üdvözölte Puskás R. Antal atya, a Magyar Pálos Rend tartományfőnöke is, aki örömtelinek tartja, hogy az úgynevezett pálos településeknek már évente van találkozója. A soron következő összejövetelt Zalacsány szervezi. Nagy Lászlóné polgármester a szervezők nevében elmondta: boldogok, hogy egy középkori emlékhely a tudomány képviselőinek és a lelkes civileknek köszönhetően a kulturális- és vallási turizmusra is jó hatással van.

Szintén Zalacsány-Örvényeshegy a helyszíne az Örvényesvölgy Fesztiválnak, melynek alapító szervezője, dr. Badacsonyi Tamás a 2023-as programokból adott ízelítőt. Mivel Zalacsány évek óta helyet ad a pálos miséknek, idén a mise a fesztivál egyik fontos programeleme lesz.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK