2022.08.13., szombat - IpolyZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A zalaegerszegi vásárteret ábrázolja egy 1845-ös dagerrotípia

2020. február 04. kedd, 19:03
Szerző: ZalaMédia
Egy 1845-ből származó, az egykori zalaegerszegi piacteret ábrázoló dagerrotípia került elő tavaly ősszel a Francia Fotográfiai Társaság gyűjteményéből, Fisli Éva (a Magyar Nemzeti Múzeum történésze és Történeti Fényképtárának munkatársa) kutatásai közben.

Szenzációs fotó került elő a Francia Fotográfiai Társaság gyűjteményéből

Az ismeretlen alkotójú dagerrotípiák gyűjteményében megbúvó szabadtéri felvételről annyi tudható, hogy az Arany Bárány fogadó ablakából készülhetett a kép – egy napos őszi vagy tavaszi napon –, és a korabeli piactér látható rajta, háttérben a nagytemplom bejárata. A téren állatok, valamint köznapi ruhában álldogáló-üldögélő, zömmel bőgatyás, posztókalapos férfialakok és vászonszoknyás, fejkendős nők láthatók, akiknek fogalmuk sem volt arról, hogy fényképezik őket.

A kép helyszínének beazonosítást segítette, hogy a dagerrotípia egyik sarkában olvasható egy magyar nyelven íródott – feltehetően teljes – felirat: „Anisits Pál vegyeskereskedése”. E név birtokában a kutató, Fisli Éva, a budapesti, majd zalaegerszegi muzeológusokhoz és levéltárosokhoz fordult segítségért. Utóbbiak közül Megyeri Anna (Göcseji Múzeum), valamint Kulcsár Bálint és Molnár András (Zala Megyei Levéltár) volt nagy segítségére.
A fotó kultúrtörténeti és helytörténeti jelentősége abban áll, hogy Zalaegerszegről ennél korábbi fotográfia nem létezik, sőt más városokról sem nagyon készülhetett ennél régebbi felvétel. Hiszen gyakorlatilag a fotográfia születésének pillanatában járunk, és hihetetlen, hogy pont Zalaegerszeg belvárosáról készült ilyen kép - mondta érdeklődésünkre Béres Katalin történész-muzeológus, akit telefonon értünk utol. Hozzátette: szeretnének engedélyt kapni ahhoz, hogy a dagerrotípia másolatát felhasználhassák a készülő új várostörténeti kiállítás egyik installációjához.

A szenzációs fotóról - mely kora ellenére igen jó állapotban maradt fenn - Fisli Éva a napokban közölt rövid publikációt a Magyar Fotótörténeti Társaság honlapján, Szépséges, furcsa tárgy címmel. A dagerrotípia előkerülése persze számos kérdést felvet: ki lehetett az ismeretlen dagerrotipista, akinek ilyen minőségű alapanyagra futotta? Magyar volt-e egyáltalán? Hogy került aztán a fotó – az 1854-ben alapított – Francia Fotográfiai Társaság gyűjteményébe...? Egyelőre a történészek sem tudják a választ.

A fotót sajnos itt a ZalaMédián egyelőre nem tudjuk megmutatni, mert a Francia Fotográfiai Társaság csak ahhoz járult hozzá, hogy a felvételt a Magyar Fotótörténeti Társaság közölje a honlapján. Ezen a linken viszont bárki megtekintheti a korabeli fotográfiát.

Forrás: http://www.mafot.hu/index.html

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK