2024.06.16., vasárnap - JusztinZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Egy zavaros időszak politikusa volt

2022. április 13. szerda, 19:52
Szerző: -pet-; Fotó: pP
A magyar történelem egyik legellentmondásosabb alakjának, Károlyi Mihálynak a politikai pályafutása került a középpontba a Múzeumi esték programsorozat legutóbbi előadásán. A vitatott történelmi személyiségeket bemutató rendezvény előadója ezúttal dr. Hatos Pál történész, a korszak kutatója volt, aki „Károlyi rejtélyéről” beszélt.

Előadás Károlyi Mihályról

Károlyi Mihály (1875-1955) évtizedek óta megosztja a közvéleményt. Legendák és mítoszok tapadnak életéhez és pályájához, főleg a rövid életű 1918-1919-es őszirózsás forradalom idején játszott szerepe miatt. Miniszterelnök, majd köztársasági elnök volt; így sokan benne látják a történelmi Magyarország felbomlásának fő felelősét. De azt is gondolják róla, hogy az egyik legrégebbi magyar arisztokrata család tagjának döntő szerepe jutott Kun Béla 1919. március 21-i bolsevik hatalomátvételében is. Mások szerint inkább csak sikertelen politikus, tapasztalatlan tárgyalópartner volt, aki rosszkor volt rossz helyen.

Hatos Pál szerint a történészeknek mindig tartózkodniuk kell az indulatoktól, mert nincs végleges álláspont, végső igazság. Mindig kiderülhet valami új. Károlyi egy zavaros időszakban vállalt politikai szerepet, tetteit is ennek megfelelően kell megítélni. 1918 őszén a magyar társadalom összeomlott, az indulatok elszabadultak. A frontról visszatért közkatonák harcolni már nem akartak. Jó részük ráadásul nemzetiségi volt. A harci kedv egy olyan háborúban vérzett ki, amibe hadi cél nélkül mentünk bele. Károlyi pacifista volt, a határok fegyveres védelmére nem adott utasítást. Bízott az antantban, a wilsoni elvekben, ám később csalódnia kellett. Ha a nyugat nem adott, adjon a kelet; ez a sokfajta társadalmi konfliktus és elkeseredés vezette el addig, hogy született arisztokrataként afféle „kommunista társutas” lett

A történész szerint adott lett volna számára a nemzeti egység megteremtésének lehetősége, de ezt elmulasztotta; ebben van felelőssége. Ugyanakkor ezekben a zivataros időkben akárki ült volna a helyén, lehet, hogy nem tudott volna jobbat cselekedni. Negatív megítélésében az is benne van, hogy ő vitte el a „balhét” így mások felelőssége eloszlik.

Az előadás a Göcseji Múzeum Youtube-csatornáján visszanézhető.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK