2022.08.16., kedd - ÁbrahámZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Érkezik a Seuso-kincs

2017. november 20. hétfő, 18:56
Szerző: -pet-; Fotó: pP
November 28-tól Zalaegerszegen is látható lesz a késő római császárkor páratlan és kalandos sorsú leletanyaga, a Seuso-kincs. A Magyar Nemzeti Múzeum vándorkiállításának a Göcseji Múzeum ad otthont. A tárlat december 17-ig látogatható, meghosszabbított nyitva tartással.

A részletekről a városházán tartottak sajtótájékoztatót. Balaicz Zoltán polgármester elöljáróban elmondta: Zalaegerszeg első írásos említésének 770. évfordulóját igyekeztek színes programokkal emlékezetessé tenni. Ebbe a sorba illeszkedik a hamarosan nyíló kiállítás is. Külön öröm, hogy a város bekapcsolódhatott azon helyszínek közé, ahol bemutatásra kerül az egyedülálló anyag.

Élvonalbeli ezüsttárgyak a római korból

Mivel az országban mindössze hat városban – Székesfehérvár, Zalaegerszeg, Kaposvár, Kecskemét, Miskolc, Nyíregyháza – állítják ki a tizennégy ezüsttárgyból álló kollekciót, azt remélik, hogy nemcsak Zala megyéből, hanem az egész régióból érkeznek látogatók – fogalmazott Vigh László országgyűlési képviselő. Hozzátette: jó döntés volt, hogy a kormány megvásárolta a leletegyüttest, s az is, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum vándorkiállítást indított, hogy minél többen megismerhessék a kincseket.

Varga Benedek, Balaicz Zoltán, Vigh László és Kaján Imre a sajtótájékoztatón

A Seuso-kincset kezelő Magyar Nemzeti Múzeum igazgatója, Varga Benedek a sajtótájékoztatón a magyar múzeumi élet ünnepének nevezte a kiállítás-sorozatot. Annál is inkább, mert mint mondta: élvonalbeli kincsekről van szó. Az anyag a római császárkor késői szakaszából származó kincslelet, melynek darabjai egy ünnepi lakomakészlet jellegzetes tartozékai. A leletegyüttes (melynek jelenleg 14 darabja ismert, de nem kizárt, hogy összesen 65-70 darabból állhatott) nevét tulajdonosáról, Seusoról kapta. A feltételezések szerint Seuso a 4-5. század fordulóján rejthette el a kincset egy háborús konfliktus elől menekülve. A kincseket aztán 1970-ben találták meg egy véletlen folytán. Azóta sok viszontagságon mentek keresztül, mígnem néhány évvel ezelőtt a magyar állam vissza nem szerezte őket.

A Székesfehérvárról Zalaegerszegre érkező tárlat közérthető módon mondja el a késő római kori villakultúra, valamint a kincs történetét. Szimbolizálva Pannónia mérhetetlen gazdagságát is. A kiállításhoz múzeumpedagógiai füzet is készül.

A kiállítás néhány fontos technikai részletéről, illetve más hasznos információkról Kaján Imre, a Göcseji Múzeum igazgatója számolt be. Elhangzott: a múzeum munkatársai nagy erőkkel dolgoznak azon, hogy az intézmény a lehető legjobb körülmények között tudja fogadni a kollekciót. Emiatt a Kisfaludi-terem előtti tér némi átalakításon is átesett. A látogatók számára fontos információ, hogy a tárlat minden nap 8-20 óráig látogatható, ám 8 órától 10 óráig, 11.30-tól 14 óráig, valamint 15 és 16 óra között szervezett – főleg iskolás – csoportokat fogadnak, így az egyéni látogatóknak a köztes időpontok, és a hétvégék javasoltak. A kiállítótérben egyszerre 40 fő tartózkodhat, így előfordulhat, hogy várni kell a bejutásra. A teljes áru belépőjegyek 600 forintba kerülnek. December 2-án pedig ingyenesen látogatható a múzeum, így a Seuso-kincs is. A kiállításon fényképezni, kamerázni tilos, még mobiltelefonnal sem engedélyezik a felvételek készítését.

Az igazgató azt is elárulta, hogy a páratlan leletegyüttesen túl, a tárlaton néhány Zalából (Fenékpuszta, Zalalövő) előkerült római kori tárgyat (étkészletet) is bemutatnak.

A kiállítás részleteiről a Göcseji Múzeum honlapján olvasható bővebb információ.

 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK