2022.08.17., szerda - JácintZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Igényes képeskönyvben

2017. február 01. szerda, 11:17
Szerző: Antal Lívia
Zalaapáti értékeiről képeskönyvet jelentetett meg a település önkormányzata, valamint annak tartalmát összeállító Helyi Értéktár Bizottság. A számtalan fotóval illusztrált igényes kötetet sajtótájékoztató keretében mutatták be a közelmúltban.

Zalaapáti legértékesebb építészeti öröksége az 1777 és 1781 között épült római katolikus templom az apátsági épülettel (ami ma pszichiátriai otthon), melynek légi fotója díszíti a könyv borítóját.

Zalaapáti értékei

Vincze Tibor polgármester ajánlásában elmondta, az ezer példányszámban megjelentetett könyv a település gazdag történelmi múltját, hagyományait, emlékeit, egyúttal szép természeti környezetét és jövőt ígérő jelenét hivatott bemutatni. Így része a Szentkirályi-család által késő barokk stílusban, 1796-ban építetett kisnemesi kastély is. A könyvben ráismerhetünk olyan építészeti értékekre is, amit a bencés rend borospincéje, az út menti homokkőkeresztek, az emlékművek és a hidak reprezentálnak.

A távoli és közelebbi történelem nemcsak fotókban, hanem elbeszélésekben is megjelenik. Horváth Ferenc alpolgármester jegyezte le édesapja, néhai Horváth Ferenc személyes emlékeit a keleti front borzalmairól. A 98 éves Márkus Györgyné, Marika néni képviseli az „élő történelmet” a faluban, az ő visszaemlékezései is olvashatók a kötetben.

Zalaapáti kulturális és közösségi életét meghatározó művészeti csoportok, a nagy népszerűségnek örvendő fánk-, katona- és folklórfesztivál szintén helyet kaptak benne. Gyönyörködhetünk a település természeti értékeiben és rácsodálkozhatunk egy 1859-ből származó települési térképre is.

A Helyi Értéktár Bizottság tagjai, Pozsegovits Borbála, Szigony Tamás, Tarlukács Zoltán javaslatok alapján állították össze a kötetet lelkes segítőkkel, melyet nyomdai előkészítését Mészáros T. László végezte, aki többek között a borítófotót készítette. Az önkormányzat a Földművelésügyi Minisztérium kiírásán elnyert kétmillió forintos támogatásból valósította meg a helyi értékek és hungarikumok összegyűjtését, és kötetbe rendezését.

 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK