2024.05.21., kedd - KonstantinZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Koponya a zalaapáti domboldalon

2018. március 28. szerda, 22:21
Szerző: ZalaMédia; Fotó: Göcseji Múzeum
Avar kori ló és lovasa került felszínre egy vízmosta horhosban Zalaapáti területén. Illetve egészen pontosan első „körben” csak egy koponya látszott ki a földből a hóolvadást és az esőzést követően Zalaapáti-Hosszúfalu egyik domboldalán.

Az emberi koponyát egy helyi erdész látta meg először, aki értesítette a rendőrséget, ők pedig a régészeket – mesélte szerkesztőségünknek Eke István, a Göcseji Múzeum helyszínre érkező régésze. Mint mondta, már első ránézésre is látszott, hogy régi koponyáról, vagyis régészeti leletről van szó, és nem egy közelmúltbéli bűncselekmény nyomait hozta felszínre a víz; a rendőrök így átadták a területet a régészeknek.

Avar kori lovas, tűzcsiholó készlettel

A Göcseji Múzeum és a területileg illetékes Balatoni Múzeum archeológusai a következő napokban el is végezték a feltárást, és a leletmentést. A kutatás során kiderült, hogy egy közép-avar kori, vagyis 7-8. századi sírt rejtett a föld mélye. Megtalálták egy ló teljes vázát, a hozzá tartozó felszerelésekkel (kengyel, zabla, nyeregcsat) együtt. Az állat csontváza mellett pedig ott feküdt a lovasa is. Egyik karja mellett egy hosszabb tőrt találtak, de előkerült egy öv is, bronz veretekkel.

A lovasnál ezenkívül kovakövet, acéldarabot és a tarsolyának maradványait is megtalálták. A régész szerint ez nem más, mint egy tűzcsiholó készlet. Ehhez hasonlót már több avar kori sírban is találtak, hiszen akkoriban a férfiak többsége hordott a tarsolyában tűzgyújtásra alkalmas eszközöket. Érdekes az is, hogy a férfi térdei között egy összetört edényt is találtak, amibe valószínűleg a túlvilágra szánt ételt tették a hozzátartozók.

A lovas jobb lába sérült; egy rosszul összeforrt törés nyoma látszik rajta. Jó néhány centiméterrel rövidebb is ez a láb, ami problémát jelenthetett lovaglás közben. Viszont a halál okát semmiképpen sem ez a sérülés okozta.

A régészek úgy vélik, hogy egy nagyobb avar kori temető egyik sírjára bukkantak. Az avaroknál nagyon ritka volt a magányos sír, ezért a domboldalon valószínűleg többnek is kell lennie belőle. Bár a szakembereknek egyelőre nincs tudomásuk arról, hogy Zalaapáti közelében avar kori település lett volna, a temetkezési hely mégis ezt feltételezi.

Eke István elmondta, hogy a csontokat archeozoológus és antropológus is megvizsgálja, majd a többi tárggyal együtt restaurálásra kerülnek. Ez utóbbi munkát a területileg illetékes Balatoni Múzeum munkatársai végzik el, az előkerült leletek is oda kerültek.

Hozzátette: a gyors feltárás a két múzeum baráti és szakmai együttműködésének, valamint Vincze Tibor polgármester (Zalaapáti) közreműködésének volt köszönhető. Az összefogás pedig értékes leleteket mentett meg.

 

(Fotók: Göcseji Múzeum)

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK