2024.07.13., szombat - JenőZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Leletek az áldozati gödörből

2023. február 20. hétfő, 18:26
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Egy rézkori áldozati gödörben talált leletegyüttes lett a Hónap műtárgya. A polgármesteri hivatal aulájában található vitrinbe a Göcseji Múzeum munkatársai a napokban helyezték el a kiállítássorozat legfrissebb anyagát.

Rézkori edények a Hónap műtárgyai

Az elmúlt év egyik legnagyobb Zala megyei régészeti ásatása Sármellék határában zajlott. A közel 10 hektár nagyságú területen 12 korszak leletei kerültek elő. A legkorábbi földművelők házai közel 8000 évvel ezelőtt álltak itt a folyóparton, amit ma Zalának hívunk. A feltárás déli részén egy késő rézkori (badeni kultúra - Kr.e. 3600/3500–2800) település nyomai tárultak fel. Házhelyeket, élelemtároló vermeket és emberi temetkezést is találtak a múzeum munkatársai.

Halbárka edény, fazék és az alsó sorban a mericék

Az egyik legizgalmasabb jeleség egy áldozati gödör volt, mely 2 kőbaltát, és összesen 53 kerámiaedényt rejtett. Ezek egy része teljesen épen vészelte át az évezredeket. Nagy valószínűséggel egy ünnepi lakoma, vagy rituális esemény edényeit ásták el az egykor itt élt emberek. Ezekből mutatunk be néhányat a közönségnek – mondta Eke István régész-térinformatikus, az ásatás vezetője. 

Eke István és Dömötör Andrea a rézkori edényekkel

Hozzátette: a most kiállított tárgyak érdekessége, hogy a leleteket 2022. november végén, éppen abban a pár napban találták meg, amikor közeledett a kutatási határidő vége, és le kellett vonulniuk a terepről. Tehát tényleg az utolsó pillanatban bukkantak rá, majd emelték ki a leletegyüttest.

A polgármesteri hivatalban mericék (vagyis folyadék merésére szolgáló ivóedények), egy díszes, füles fazék és egy halbárka alakú edény látható, melyet vaj készítésére használhattak. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK